Mоже да падне още една китайска космическа станция

  • 22 юни 2018 21:42

  • 8940
  • 0
Mоже да падне още една китайска космическа станция
© Facebook

Втората китайска експериментална космическа орбитална станция, наречена "Тянгун-2" (Tiangong-2), е снижила орбитата си с около 90 километра. Орбиталната информация, публикувана от стратегическото командване на САЩ, показва, че "Тянгун-2" се е преместил от надморска височина от 380 до 290 километра, пише nauka.offnews.bg., цитирайки SpaceNews.

Няма информация за състоянието на космическата лаборатория "Тянгун-2".

„Изглежда, че понижаването на орбитата на "Тянгун-2" е първата стъпка за безопасното му спускане”, заяви Джонатан Макдауъл (Jonathan McDowell), астрофизик в Харвард-Смитсониънския център за астрофизика.

Фил Кларк (Phil Clark), дългогодишен наблюдател на китайската космическа дейност и автор на множество статии за Journal of the British Interplanetary Society, проследява орбитата на "Тянгун-2" от самото начало. Той отбеляза, че липсва запалване на двигателите на станцията, за да се издигне на орбитата си, от която се смъкна миналата седмица. "Китай не иска да се повтори историята на "Тянгун-1", който каквото ще да разправя", отбеляза Кларк.

"Тянгун-1" претърпя авария в началото на 2016 г. Космическият кораб започна постепенно да се разпада с неконтролируемо повторно навлизане в атмосферата, което в края на краищата настъпва на 2 април. Голяма част от космическата лаборатория изгоряха, а другите остатъци се приземиха в Тихия океан.

"Тянгун-2" е почти идентичен по размер, така че дори случаят да се повтори, вероятно няма да причини прекалено големи проблеми. А ако Китай го свали по контролиран начин, тогава всичко ще е наред.

Понастоящем няма индикация какъв ще бъде следващият ход на Китай или кога ще бъде направен.

8,5-тонният "Тянгун-2" е дълъг 10,4 метра с максимална широчина 3,35 метра. Станцията стартира през септември 2016 г. и бе обитавана от екипаж от двама души от октомври до ноември 2016 г., без да се предвиждат други мисии. Китай я използва, за да се подготви за стартирането на по-голяма станция, чийто първи модул се очаква да стартира през 2020 г.

Novini.bg
8940 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини