Археолози откриха кости от изчезнал вид гибони в китайска гробница

  • 25 юни 2018 08:30

  • 3039
  • 0
Археолози откриха кости от изчезнал вид гибони в китайска гробница
© Pixabay

Учени откриха нов, изчезнал от лицето на планетата вид гибони, съобщи ЮПИ.

Череп на гибон от вида бил намерен в гробницата на Ся - бабата на първия китайски император Цин Шъхуан, който дошъл на власт през 221 г. пр.Хр. и наредил да бъдат построени Великата китайска стена и Теракотената армия. В откритата през 2004 г. гробница на Ся учени попаднали на животински кости.

Ново изследване на маймунски череп отпреди 2200 години разкрива, че Ся имала като домашен любимец гибон, различен от днешните видове. "Да имаш гибони като домашни любимци било често срещано сред царедворците в Китай по онова време", поясни Алехандра Ортис от Нюйоркския университет.

Макар че не извлекли ДНК от черепа, учените потвърдиха, че става въпрос за неизвестен досега вид. Те стигнали до този извод, след като анализирали структурата на черепа във формат 3D и я сравнили с тази на известни на науката видове гибони. Новооткритият вид е кръстен Junzi imperialis.

Учените смятат, че черепът свидетелства за най-ранното изчезване на вид маймуни след края на последния ледников период и вероятно за най-ранното предизвикано от хора изчезване на бозайници. "Находката и описанието на J. imperialis навеждат на мисълта, че подценяваме влиянието на хората върху разнообразието на приматите", отбеляза Самюъл Търви от Института по зоология в Лондон.

Днес екологичното влияние на хората, включително обезлесяването и ловуването, не е никаква тайна. Изследването сочи, че тези заплахи имат древни корени. Предишни проучвания показаха, че популацията на редица видове гибони намалява от няколко века. Гибоните, които днес се срещат в Китай, са смятани за критично застрашен вид.

Последвайте канала на

БТА
3039 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини