Археолози откриха лула за пушене на над 3000 години със следи от тютюн по нея

  • 19 юни 2018 16:07

  • 1919
  • 0
Археолози откриха лула за пушене на над 3000 години със следи от тютюн по нея
© Pixabay

Американски археолози и химици изследвали артефакти, открити в края на 30-те години на 20-и век при разкопки на обект на древно индианско селище, и откриха луличка за пушене на над 3000 години със следи от тютюн по нея.

Според учените луличката била използвана за медицински цели. Тя била открита в скала близо до мястото, където се сливат реките Флинт и Тенеси. Понастоящем мястото на разкопките е залято с вода вследствие на построения наскоро бент недалеч от Гънтърсвил в северната част на Алабама. След като били открити, луличката и други артефакти били поставени в пластмасови пликове и изпратени в държавно хранилище в Алабама. Там луличката за пушене е регистрирана с номер FS74, пише "Монитор".

Учените изследвали артефактите с помощта на масспектрометрия, за да идентифицират химичните вещества във вътрешността им. Оказало се, че във вътрешността на находката с номер FS74 има следи от тютюн. При това било установено, че откритите край тръбичката за пушене животински кости датират от 1685-1530 г. пр. Христа. Резултатите показват, че луличката била предназначена за пушене и сама по себе си е най-древното доказателство за употреба на тютюн в Северна Америка.

Последвайте канала на

Novini.bg
1919 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини