Бобовите храни намаляват риска от диабет тип 2

  • 17 юни 2018 15:11

  • 2109
  • 1
Бобовите храни намаляват риска от диабет тип 2
© Pixabay

Бобовите храни намаляват нивата на глюкозата в кръвта, като забавят храносмилането и освобождаването на захари, съобщи в. "Мейл он сънди", цитиран от БТА. 

Бавното освобождаване на захарите предотвратява рязкото им покачване в кръвта, което предразполага към инсулинова резистентност и поява на диабет тип 2.

Учени от университета на Гуелф в Канада установиха, че заменянето на половин порция ориз или картофи с леща сваля кръвната захар с до 35 процента.

Лещата сваля и холестерола. Тя е много богата на минерали и витамини.

Учените са работили с 24 здрави доброволци, на които давали или картофи, ориз или едно от двете, смесени с червена или зелена леща. Кръвната захар на доброволците, получили наполовина ориз, наполовина леща, спаднала с 20 процента два часа след хранене в сравнение с порция единствено от ориз.

Смяната на половината картофи с леща довело до 35 процента по-ниска кръвна захар.

Предишно изследвания показаха, че лещата помага срещу високо кръвно налягане.

Последвайте канала на

БТА
2109 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гочо

2018.06.17 | 15:23

1
Много газове после ама щом е за здраве ще пърдим

Добави коментар

Водещи новини