Вижте от какви заболявания ни пази зеленият чай

  • 03 юни 2018 07:56

  • 3217
  • 0
Вижте от какви заболявания ни пази зеленият чай
© Pixabay

В зеления чай може да се крие разковничето за предотвратяване на инфаркта и инсулта, показва проучване, финансирано от Британската фондация за борба със сърдечносъдовите заболявания, съобщава в. "Мирър", цитиран от БТА.

Учените от Ланкастърския университет и от Университета на Лийдс откриха, че съставка в зеления чай разгражда плаката, която се натрупва в червените кръвни телца и запушва артериите. Съставката, наречена епигалокатехин-3-галат (EGCG), се свързва с протеин, наречен апоА-1, като разбива плаката на по-малки, разградими молекули, които по-трудно могат да увредят кръвните телца. Екипът работи върху разработването на метод, чрез който епигалокатехин-3-галат да може да се използва, без да се налага хората да пият огромни количества зелен чай.

"Откритията, които направихме на този етап от изследването, са много окуражаващи", казаха учените и поясниха: "Сега трябва да приложим най-подходящите технологии, за да можем да извлечем молекулата на EGCG от зеления чай и да я превърнем в работещ инструмент за борбата срещу инсулта и инфаркта".

Последвайте канала на

Десислава Станева
3217 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини