Отспиването през почивните дни намалява риска от ранна смърт

  • 29 май 2018 09:20

  • 1048
  • 0
Отспиването през почивните дни намалява риска от ранна смърт
© Pixabay

Шведски учени препоръчаха да си отспиваме без угризения през почивните дни, защото така намалява рискът от ранна смърт, съобщи Прес асосиейшън.

"Резултатите ни показват, че краткият сън през работните дни не е рисков фактор за смъртност, ако през уикенда е комбиниран със сън със средна или голяма продължителност" - пишат учените от института "Каролинска" в сп. "Изследвания на съня".

Екипът, ръководен от Торбьорн Акерстед, установи, че хората под 65 години, които спят около 5 часа през нощта през работните дни, но си отспиват през уикендите, не са с увеличен риск от ранна смърт в сравнение с тези, които спят шест-седем часа всяка нощ.

Изводът се основава на данни за здравословното състояние и начина на живот на повече от 43 000 души за период от 13 г. Анализът им показа, че хората до 65 години, които спят пет часа или по-малко на ден, са с 25 процента по-голям риск от ранна смърт в сравнение с хората с по-продължителен сън. Ако първите обаче спят повече от осем часа през почивните дни, рискът се изравнява.

Последвайте канала на

БТА
1048 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини