Астронавтът Ричард Линехан: Космосът ще промени нашата биология (видео)

  • 12 май 2018 11:59

  • 4702
  • 1
Астронавтът Ричард Линехан: Космосът ще промени нашата биология (видео)
© Getty Images

Космосът ще промени нашата биология, твърди Ричард Линехан астронавтът изпълнил четири изследователски мисии в Космоса.

И той като мнозина е искал да стане астронавт, но е от малкото с реализирана детска мечта и то без да я преследва толкова упорито. Станал ветеринарен лекар и като такъв кандидатствал в НАСА. Изненадващо го приели.

"В космоса изследваме промените, които се случват с човешкото тяло. Загубата на костна и мускулна маса, промяната в обмяната на веществата и нервната система в условията на микрогравитация, загуба на координация между очите и ушите. Хората страдат от морска болест и остеопороза. Астронавтите също, но в космоса процесите текат по-бързо, разказва астронавтът пред БНТ.

Линехан казва, че в условия на безтегловност нервната система започва да функционира различно и неврологични процеси, свързани с остаряването, като дегенерация на мозъка и алцхаймер, може би се случват по-ускорено. Перспективата за бъдещо колонизиране на други планети спира да е толкова привлекателна.

"Ако колонизираме планета с по-голяма гравитация, може би ще станем по-силни, с повече мускули, повече кости, но по-ниски. Но това се еволюционни промени след стотици хиляди години. Дотогава се налага човек да се адаптира", казва Линехан.

Може ли в условията на безтегловност да се отключат спящи гени и как ще ни промени това? 

"Определено има вирусна ДНК в нашето тяло. Всеки, който има херпес или е боледувал от варицела, вероятно все още носи такова ДНК, което отвреме на време се събужда и разболява. Един от големите проблеми с тези спящи гени е , че радиацията може да ги активира", смята астронавтът.

Проучванията на космонавтите до този момент показват, че се променя и съдържанието на белтъци.

"Има много голям процент гени, които не се използоват, така че има потенциал радиацията и други условия да ги накарат да работят. Някои от белтъците се променят в космоса и белтъчния състав на тялото става различен, разказва Ричард Линехед.

Но тази безисвестност няма как да спре стремежите на човечеството, възможни само по пътя на науката.

Novini.bg
4702 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини