Британски диетолози препоръчват бебетата да бъдат захранвани с броколи и спанак

  • 02 май 2018 14:01

  • 1637
  • 0
Британски диетолози препоръчват бебетата да бъдат захранвани с броколи и спанак
© Pixabay

Детски диетолози от Лондонския университетски колеж препоръчват на родителите да захранват бебетата с горчиви зеленчуци, като броколи, спанак и карфиол, а не с банани и ориз, съобщи в. "Дейли мейл".

Оризът, на който залагат много от родителите за първата твърда храна, е безвкусен и не предизвиква интерес у децата. Плодовете, като намачканите банани, пък създават у бебето предпочитание към сладкото и то няма да е много склонно да приеме зеленчуците.

Д-р Клеър Люелин и д-р Хейли Сайрад изследват храненето на бебетата повече от десетилетие. Те препоръчват децата да се захранват около шестия месец, и то с горчиви зеленчуци. Дори и детето да приеме тази храна чак от 15-ия опит, след това няма да бъде капризно и ще се храни здравословно.

Бебетата възприемат най-лесно новите вкусове по времето, когато се отбиват. Затова тогава е най-подходящо да бъдат запознати с полезните храни. Те стават капризни около 20-ия месец.

От еволюционна гледна точка е логично бебетата да харесват сладко, защото тези храни съдържат повече калории, които са им необходими. Горчивото пък може да е сигнал, че храната е отровна.

Когато децата получат рано в развитието си зеленчуци, тези рефлекси се нарушават.

Британските експерти съветват морковите и ряпата да бъдат въведени в храната на бебето по-късно, защото са прекалено сладки. Що се отнася до плодовете, те препоръчват да се започне с киселеещите, като сливи или череши.

Последвайте канала на

БТА
1637 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини