-
09 февруари 2018 11:36
- 18869
- 3
Броколито е известно като много полезно, благодарение на съдържащия се в него сулфорафан. Китайски учени установиха, че за да се запази максимално това съединение, зеленчукът трябва да се запържи набързо, съобщи Сайънс алърт.
Нещата обаче не са толкова прости и бързи. Броколито първо трябва да бъде пулверизирано до 2-милиметрови парченца и да престои така 90 минути. Чак тогава зеленчукът предпазва от рак и намалява кръвната захар.
Сулфорафанът не е готово съединение в броколито, което си стои в него и чака да бъде погълнато. Зеленчукът съдържа няколко съединения, наречени глюкозинолати, както и ензима мирозиназа, с който растенията се защитават от тревопасните животни. С активирането на този ензим глюкозинолатите се преобразуват в полезния сулфорафан.
За да се активира мирозиназата, броколито трябва да бъде повредено. Готвенето обаче не може да постигне това. За съжаление предишни изследвания показаха, че всички популярни методи за готвене на броколито - варене или обработване в микровълнова фурна, значително намаляват количеството на глюкозинолатите, дори и ако е за съвсем кратко. На всичко отгоре мирозиназата е свръхчувствителна на топлина.
Сулфорафанът е най-много, ако броколито се дъвче дълго сурово. Така обаче не е много вкусно. Затова учените от университета на провинция Чжъцзян провериха ефекта от кратката топлинна обработка. Първо те пулверизираха зеленчука, за да активизират максимално мирозиназата. След това анализираха накълцаното броколи сурово, запържено с разбъркване четири минути веднага след нарязването и запържено четири минути, след като е престояло час и половина.
Дългата пауза преди готвенето е целяла да осигури повече време за натрупване на полезните съединения. Тази стратегия се оказала правилна.
Броколито, запържено веднага след като е пулверизирано, съдържа 2,8 пъти по-малко сулфорафан от оставеното "да се развива" по-дълго.
Който иска да извлече максимална полза от броколито, без да чака час и половина, трябва да го дъвче сурово.
Последвайте канала на
Свързани новини
Крушите могат да заменят пробиотиците
16 януари 201810:08
Учени създадоха суперполезен йогурт от броколи
16 януари 201809:34
Най-полезните храни за предпазване от настинка
27 октомври 201708:15
Учени препоръчват всеки ден да ядем броколи или карфиол
14 октомври 201717:55
Броколи и ядки укрепват зрението
13 октомври 201718:55
Тайната на младостта се крие в зелен зеленчук
23 август 201708:56
Броколите са полезни за чревното здраве
07 април 202314:43
Британски диетолози препоръчват бебетата да бъдат захранвани с броколи и спанак
02 май 201814:01
Най-консумираните храни през февруари
27 февруари 201813:21
Непобедимата армия на Чаби Алонсо превзе и Вечния град
Олимпиакос постави на колене Астън Вила насред Бирмингам и посяга към финала
Марсилия и Аталанта не се победиха, всичко ще се реши в Бергамо
Фиорентина ликува в добавеното време в трилър с пет гола срещу Брюж
Челси отказа Тотнъм от битката за четвъртото място
Лудогорец не показа милост срещу Хебър и ще спори с Ботев за Купата на България
Коментари 3
Добави2018.02.09 | 16:05
Добави коментар
Водещи новини
Задържаха за срок до 72 часа мъжа, пребил и отвлякъл момиче в Козлодуй
02 май 202418:31
НАП вдигна мерника на 540 баровци с лимузини
02 май 202419:33
Изготвен е проект на актуализирана Методика за удостоверяване на съответствието на машините за гласуване за изборите на 09 юни 2024 г.
02 май 202419:27
Болен мъж трябваше да измине 200 км, за да получи инвалидната си количка
02 май 202419:21
Скоростта, която показва километража на колата е по-висока от реалната
02 май 202421:10
Предлагат автомобилите на метан да минат на бензин
02 май 202422:22
Кандидатката за президент на РСМ: Ще кажа на Румен Радев, че нито един договор не е вечен
02 май 202418:49
Началникът на финландската армия: Европа да бъде готова Русия да подложи на изпитание единството ѝ
02 май 202419:47
Реконструираха лицето на неандерталска жена, живяла преди 75 000 години
02 май 202419:10
2018.02.09 | 21:42
2018.02.09 | 21:42