Японци правят алкохол от дървесина

  • 01 май 2018 12:13

  • 1784
  • 3
Японци правят алкохол от дървесина
© pixabay.com

Изтънчените пиячи може би скоро ще могат да разнообразят менюто си, след като японски учени обявиха днес, че са открили начин да произвеждат алкохол от дървесина, предаде АФП.

Изследователите в Института за проучване на горите и горските продукти твърдят, че напитките, правени от кората и дървесина, имат качество, подобно на отлежалия в бъчви алкохол. Те се надяват техният „дървесен алкохол“ да се появи на пазара до три години, предаде БНР.

Производственият метод включва пулверизиране на дървесината до кремообразна паста, след което се добавят мая и ензими за започване на ферментацията. Тъй като той изключва нагряване, учените казват, че се запазва специфичният вкус на дървесината от различни видове дървета.

Досега те успели да произведат питиета от кедър, бреза и череша.

От 4 килограма дървесна каша те получили 3,8 литра течност с 15-процентно съдържание на алкохол, подобно на много обичаното в Япония саке.

Учените пробвали два варианта на новите напитки – получени чрез варене и дестилация. „Смятаме, че дестилираният алкохол е по-добър“, казал изследователят Кенго Магара пред АФП.

Ферментация на дървесина вече се използва при производство на биогорива, но продуктът съдържа токсини и е безвкусен, което го прави неприложим за употреба като питие.

„Нашият метод обаче го прави годен за пиене, а той има и дървесен вкус, защото не изисква силно нагряване или сярна киселина за разлагане на дървесината“, обяснил Магара.

Последвайте канала на

Novini.bg
1784 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.05.01 | 22:11

3
Ако го докарат до 40 градуса може и да го пробвам, за 15 обаче няма да се хабя.
Баба Спаса от Крупник

2018.05.01 | 16:26

2
Пък нашия Крум Усаински прави и пие ракия от свински тафтаци
men

2018.05.01 | 13:34

1
Бира не пиеш ли?

Добави коментар

Водещи новини