-
05 април 2018 07:56
- 3376
- 1
Ако някога сте опитвали домашен, ръчно приготвен козунак, сигурно никога няма да забравите вълшебния му вкус. Но в забързаното ежедневие времето никога не стига, а пък и това не е лека работа особено ако се спазва правилото, че тестото трябва да се удари 100 пъти при омесването му.
Е, традициите не са това, което бяха. Дори и при великденския козунак. Ако искате да си омесите вкусен козунак, на конци, вече няма нужда да запретвате ръкави от ранни зори.
На помощ идва пералнята.
За истинския козунак са необходими качествени продукти и много, много любов. Всички пълнежи са добавка към основата на козунака, пише "Дарик".
За тестото се доверете на рецептата на вашата баба, ако пък не можете да я откриете, ние ви предлагаме такава за вкусен традиционен козунак. За тестото ви е нужно: 1 кг бяла брашно; 6 яйца, 250 гр. свинска мас; 250 гр. олио. Задължително се слага и есенция или лимонова кора.
И тук идва ред на пералнята. Приготвеното тесто сложете в обикновена найлонова торбичка и я завържете много добре. След това поставете тестото в още една торбичка, може и в третата, и в четвърта – за по-голяма сигурност, че да не ви излязат много скъпи козунаците, ако тестото се разпилее в пералнята.
След това „опакованото“ тесто сложете в пералнята. Включете на центрофуга на най-ниските обороти, като постепенно ги увеличавате - може да стигнете до 1000 оборота. След това отново оборотите се намаляват. Тази процедура се повтаря един-два пъти и тестото е готово.
За да бухне добре козунакът и да бъде пухкав, се слага в добре загрята фурна на 220° С за 10 минути и след това температурата се намалява до 180 - 190°С. Не се отваря, но се наблюдава през цялото време. Ако много бързо се зачерви отгоре, се покрива с алуминиево фолио.
Последвайте канала на
Свързани новини
Какви са тайните на вкусния козунак? (снимки+видео)
05 април 201809:09
Яйцето и обредният хляб - символите на Великден. Вижте каква е силата им (снимки+видео)
05 април 201807:07
МВР съветва: Не афиширайте в социалните мрежи, ако пътувате през празничните дни
05 април 201806:40
Подаряват 1000 червени яйца в Гигинския манастир
04 април 201821:22
Боите за яйца - коктейл от Е-та или безопасна стока? (видео)
02 април 201814:19
В Перник раздават благотворително над 300 козунака
02 април 201813:14
Експерт: Козунакът се появява на българската трапеза преди повече от век
23 април 202214:27
Яйце за пране заменя праховете в пералнята за цяла година
25 февруари 201914:14
Компания разработи първата джобна пералня
08 октомври 201816:25
Славия удари носителя на Купата и се върна в битката за ЛК
Ювентус се измъкна от голяма дупка и се спаси от загуба след изоставане с три гола
Хосе Кордоба се приближава до Рейнджърс
Арда и ЦСКА 1948 пропуснаха да се доближат до баража за Европа
Илиев обяви имената за Румъния и Словения: Чочев аут, дебютант от Славия
Картината почти се изясни
Коментари 1
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Социалната комисия отхвърли предложението за задължителна подкрепа в надзора на НОИ на 11% ръст на пенсиите
20 май 202418:05
Акад. Николай Денков: Очакваме медицинският хеликоптер да полети първата седмица след изборите – познайте защо
20 май 202419:00
Ето какво обеща Борисов на представители на IT сектора
20 май 202419:38
Акад. Румен Ралчев: Шофьорите в НСО не са над закона
20 май 202420:51
ГДБОП арестува служители на телекомуникационна компания за фалшиви договори и присвояване
20 май 202420:27
Мъж на 51 години загина при пътнотранспортно произшествие в Каварна
20 май 202421:41
Детето от село Стоб е починало от задавяне?
20 май 202421:23
Проф. Чуков за смъртта на иранския президент: Предстои тежък период. Кой е възможният наследник?
20 май 202422:06
Мария Бакалова блесна на червения килим в Кан
20 май 202421:23
2022.04.23 | 14:54