Учени ще използват бактерии в борбата с глобалното затопляне

  • 25 март 2018 18:31

  • 4874
  • 1
Учени ще използват бактерии в борбата с глобалното затопляне
© Pixabay

Микробиолози от Северозападния университет в Илинойс откриха метод за "физическо унищожаване" на глобалното затопляне, съобщи Лайф.

Необичайният метод за почистване на околната среда предполага мащабно използване на микроорганизми. За целта учените решили да използват метанотрофни бактерии, които да погълнат тежките метали и вредните газове в атмосферата.

Използването на специални протеини и различни видове бактерии ще позволи в бъдеще да се произвеждат промишлени "бактериални" филтри. С тяхна помощ дори големи заводи ще се превърнат екологични предприятия, които не изхвърлят тежки метали в атмосферата. За пречистването на въздуха ще допринесе особеният, но не докрай изследван и отделян от бактерии пептид метанобактин. Учените смятат, че въз основа на поглъщащия тежки метали пептид може да се създаде уникален механизъм за почистване на околната среда, който ще може да се използва не само от големи промишлени предприятия, но и от малки фирми, допълва БТА.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4874 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Кик

2018.03.26 | 09:27

1
Нема да спре глобалното затопляне- пет милиарда човека има.. 10 милиарда киловата се изгарят най-малко за да се топлят, перат, ходят насам-натам, да им се произведат дрехи и разни други работи... Поне двайсе милиарда киловата на денонощие се изгарят..

Добави коментар

Водещи новини