Един от най-големите ледници в Антарктида е на път да се стопи

  • 20 март 2018 13:09

  • 4250
  • 2
Един от най-големите ледници в Антарктида е на път да се стопи
© Pixabay

Голям колкото Франция ледник в Антарктида е на път да се стопи вследствие на климатичното затопляне, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Частта от ледника, която плава върху океанската повърхност, е по-голяма, отколкото се смяташе досега.

Ледникът Тотен в източната част на Антарктида е сред най-големите ледници на белия континент. Както и други ледени покривки, той е наблюдаван отблизо, защото може да освободи огромни количества вода и да застраши стотици милиони жители в крайбрежните райони. Една част от него е върху скалист субстрат, а друга плава върху водната повърхност, където се топи.

В рамките на Австралийската антарктическа програма учени под ръководството на гласиолога Бен Галтън-Фензи и техни американски колеги изследваха ледника Тотен през лятото. Те предизвикаха по изкуствен път сеизмични вълни, за да проучат структурата му. "Под някои зони от ледника, за които се смяташе, че са захванати за морското дъно, открихме океанска вода", поясниха учените. Това означава, че ледникът е на път да започне да плава върху водната повърхност.

От небето контурите му не се забелязват, тъй като Антарктида е покрита с дебел слой сняг и лед. Предишни изследвания показаха, че ледникът се руши отдолу под въздействието на топла вода. В резултат нараства плаващата върху водната повърхност част от него. "Тотен вероятно ще е по-чувствителен към климатичните промени в бъдеще", отбелязаха учените.

Данни на НАСА разкриват, че от 2002 г. до 2016 г. Антарктида е губила 125 гигатона лед годишно.

Последвайте канала на

БТА
4250 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.03.21 | 03:20

2
Топят ви се мозъчните гънки...
Я

2018.03.21 | 03:20

1
Ана теб ти се топи гумното в устата простак

Добави коментар

Водещи новини