-
19 март 2018 12:12
- 8885
- 2
Усещането за парене и лютив вкус в някои сортове чушки е причинено от веществото капсаицин. То се свързва със сензорни неврони, които подмамват тялото ви да мисли, че изгаря и е подложено на прекомерни количества топлина, въпреки че, действително няма физическо изгаряне.
Всеки път, когато сравнително неразреден капсаицин е в контакт с кожата ви, особено очите ви или се вдишва в белите дробове, това ще ви накара да се чувствате така, сякаш сте изгорени, въпреки че не сте.
Това вещество прави храната по-вкусна, съобщават от foodpanda.
Друг любопитен факт е, че повечето от капсаицина в чушките е центриран около семената. Това е защитен механизъм, който растенията използват, за да бъдат предпазени от гъбички и вредители.
Едни от животните, на които това вещество не действа са птиците.
Мерната единица за лютивина на лютата чушка е сковилът. Скалата е кръстена на американския химик Уилбър Линкълн Сковил, който разработва метод за измерване на лютивия потенциал на различни люти чушки или по-точно съдържащото се в тях количество капсацин.
Последвайте канала на
Свързани новини
Еврокомисарят Витянис Андрюкайтис ще бъде на посещение в София за дискусия с гражданите
08 март 201807:27
В Балчик осигуряват подслон за бездомните хора до края на март
06 март 201811:41
Кои храни пречат да се развива детският организъм (видео)
13 февруари 201812:57
Какво да ядете, ако държите да нахраните мозъка правилно?
13 февруари 201811:55
Безглутеновите храни не са по-добра алтернатива
14 януари 201817:06
6 задачи за неделя, за да имате успешна седмица
07 януари 201812:12
Ед Къри култивира най-лютата чушка в света
17 октомври 202315:25
Как да съчетаем правилно уиски с храна
27 април 201812:02
10 високотехнологични храни, които ще ядем в бъдеще
31 март 201817:28
Ахмед Ахмедов "скъса" мрежата на Хебър
България се натресе на тим с куп играчи от Висшата лига за влизане в дивизия "В" на Лигата на нациите
Жребият в Лигата на нациите определи: ще има повторение на последните два изцяло европейски финала на световни първенства
България не успя да преодолее Черна гора, следва челен сблъсък в Ботевград
Станислав Генчев: Бяха тежки дни!
Илиан Илиев: Ирландците не бяха моят най-предпочитан противник
Коментари 2
Добави2018.03.26 | 00:02
Добави коментар
Водещи новини
Борисов би 6 часа път, за да почерпи на банкет в Дулово: говори за Шенген и се самопромотира като евентуален премиер
22 ноември 202419:17
Божидар Божанов (ДБ): С ПП имаме различни оценки на рисковете
22 ноември 202421:26
Калин Стоянов: Определени хора могат да бъдат определени като политически лицемери - това лъсна
22 ноември 202421:31
Тошко Йорданов: Кандидатурата на Силви Кирилов е спасителен пояс не само за българското общество, но и за парламентаризма
22 ноември 202421:47
Елена Поптодорова не вярва нещо да се обърка по пътя ни към Шенген
22 ноември 202420:25
Водещите новини! От март 2025 г. България ще влезе в Шенген? Кремъл: Изстрелването на хиперзвукова ракета е предупреждение към Запада (и още…)
22 ноември 202419:08
Путин разпореди серийно производство на ракетите „Орешник“
22 ноември 202419:38
Зеленски: Светът трябва да даде сериозен отговор на Путин
22 ноември 202422:50
Директорът на ЦЕРН д-р Фабиола Джаноти: Без науката - не можем да спасим света
22 ноември 202422:05
2018.04.01 | 19:17