Кои храни пречат да се развива детският организъм (видео)

  • 13 февруари 2018 12:57

  • 26238
  • 3
Кои храни пречат да се развива детският организъм (видео)
©

Храната е изключително важна част за здравето. Тя оказва влияние не само за подрастващите момичета, а и на всички  от различни възрасти. Как храната влияе на развитието на момичетата коментира пред Novini.bg детският гинеколог д-р Сесил Кедикова.

Това, което е важно за здравето на децата е едно балансирано хранене и присъствие на активната физическа дейност.

СЗО има много конкретни препоръки какво да включва здравословното хранене и балансираната диета в различните възрасти заедно с физическата активност.Това, което прави впечатление по отношение на гинекологичното здраве на момичетата, са моментите, в които има неправилни хранителни навици, които водят до наднормено тегло и затлъстяване, диетите, особено в пубертета, които водят до драстично намаляване на телесното тегло, както и прекомерното спортуване, породено от желание за успех в дадена сфера.

И при едното и при другото има излизане от рамките на балансираното хранене и рефлектират върху менструалната функция.

Значението на тези състояния е много голямо, тъй като при нарушаването на менструалната функция в самото начало има рискове за репродуктивното здраве на жената впоследствие.

Обикновено затлъстяването започва в ранната училищна възраст.


При наднорменото тегло има хормонална активност и се синтезират определени субстанции, които влияят върху функцията на яйчниците и те не могат да овулират. Паралелно с това затлъстяването има и метаболитна активност.

Ако не бъдат взети мерки на време, се стига до развитие на инсулинова резистентност, а от гинекологична гледна точка се развиват много често поликистозни яйчници. Но хубавото е, че тези състояния са податливи на терапии.

А при другата крайност – многото диети и многото спорт се стига до един калориен недостиг и в някакъв момент има отново нарушения на яйчниковата дейност.Ето какви са и съветите на д-р Кедикова към родителите и девойките: Давайте пример на децата си с това, което консумирате и с воденето на активен живот. Внимавайте какво пазарувате и какво готвите. Нека бъде всичко с ниско съдържание на сол, на мазнини, нека употребата на белите захари и брашна бъде балансирана, нужна е богата диета от към белтъчини с животински и растителен произход, трябва да има много плодове и зеленчуци и по-малко сладки неща.

„Трябва да се съблюдава златната среда, може да сме слаби и красиви и при здравословно хранене“, заключи д-р Кедикова.Какъв е ефектът от лошите навици при подрастващите девойки и още от съветите на детският гинеколог д-р Сесил Кедикова може да видите  ТУК.

 

 

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева

Novini.bg
26238 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.02.20 | 10:37

3
Особено плодове и зеленчуци ПЪЛНИ с химически препарати и ГМО! Много са полезни, да знаете ... НЕ ТРОВЕТЕ ДЕЦАТА СИ! КУПУВАЙТЕ САМО ОТ СЕЛАТА, от проверени хорица.
Daa

2018.02.13 | 22:28

2
I kak da stane tova "Zdravoslovno xranene" ,kato vsichkite xrani na pazara sa GMO(genno modifizirani laina) a de ne govorim i za ogromnite koloichestva ximii,nitrati po tiax za po burzo i goliamo proizvodstvo..Ami mentetata i vsicki drygi zloypotrevi..

2018.02.13 | 18:51

1
Демокрацията пречи за развитието на организма и развращава децата.

Добави коментар

Водещи новини