Хранителен режим срещу високо кръвно намалява риска от депресия

  • 27 февруари 2018 10:33

  • 2396
  • 0
Хранителен режим срещу високо кръвно намалява риска от депресия
© Pixabay

Хората, подложили се на диета, за да избегнат риска от високо кръвно налягане, е по-малко вероятно да бъдат засегнати от депресия, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Диетата DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), за която бе установено, че намалява високото кръвно налягане и нивото на лошия холестерол, може също да понижи риска от депресия. Въпросният хранителен режим е базиран върху консумация на зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни, като се препоръчва употребата на нискомаслени млечни продукти и ограничаването на продуктите, съдържащи наситени мазнини и захар.

"Депресията е по-честа срещана у хората, които имат проблеми със запаметяването, високо кръвно налягане и високо ниво на холестерола, както и у прекаралите инсулт - заяви ръководителят на изследването Лоръл Чериан от Медицинския център към университета Ръш в Чикаго. - Промените в начина на живот, като смяната на хранителния режим, често са предпочитани пред приемането на лекарства, така че искахме да установим дали диетата е ефикасна за намаляване на риска от депресия."

Изследването обхванало 964-ма участници на средна възраст 81 години, чието здравословно състояние било следено около 6 години. Те били разделени на три групи в зависимост от това колко стриктно спазват диета DASH, средиземноморска диета или традиционна западна диета, която включва голямо количество наситени мазнини и червено месо, малко плодове и зеленцуци. Било установено, че двете групи, които стриктно спазвали диета DASH, били с по-малък риск от депресия в сравнение с участниците, които не я спазвали стриктно. За онези, които я спазвали най-стриктно, рискът да бъдат депресирани бил с 11 на сто по-малък, отколкото за участниците, които най-малко се придържали към нея. И обратно, колкото по-стриктно била спазвана западната диета, толкова по-голям бил рискът от депресия.

Получените резултати свързват диетата с намален риск от депресия, но не доказват, че тя го понижава.

Резултатите от изследването ще бъдат представени на годишната конференция на Американската академия по неврология в Лос Анджелис.

Последвайте канала на

БТА
2396 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини