Солеността на Черно море дестабилизира дъното му

  • 10 януари 2018 11:06

  • 3026
  • 0
Солеността на Черно море дестабилизира дъното му
© Pixabay

Метановите хидрати в Черно море са на път да се дестабилизират поради увеличаването на солеността на този водоем, който някога e бил сладководно езеро, а това може да предизвика подводни свличания, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Метановите хидрати, които имат външния вид и плътността на леда, се съдържат в морските седименти и ги спояват.

"Ако не са стабилни, седиментът може да се разпадне и това да стане причина за подводно свличане - заяви Стефан Кер от Френския институт за морски изследвания. - Под въздействието на солта тези хидрати се разграждат и освобождават метан във водата, а впоследствие и в атмосферата."

Ученият припомни, че метанът е газ с парников ефект, който надвишава 25 пъти този на въглеродния диоксид.

Феноменът е характерен за Черно море заради промените в солеността на водата му през хилядолетията.

"Преди 9000 години Черно море e било сладководно езеро, но концентрацията на солта във водата му се e увеличила след "свързването" му със Средиземно море и от 2000 години това влияе върху състава на седиментите", поясни Кер.

Район с площ 2800 кв. км може да бъде повлиян от този феномен през следващите 5000 години. Става въпрос за обем от газ, достигащ 200 милиарда куб. м и равняващ се на 5-годишното потребление на природен газ от страна като Франция.

Досега е наблюдавана единствено дестабилизация на хидрати, предизвикана от промени в температурата и налягането, отбелязаха учените. В изследването са участвали също специалисти от Румънския национален институт по морска геология. Учените са взели проби от седименти на дълбочина 800 метра и са извършили сеизмични измервания с висока резолюция.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.

БТА
3026 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини