Изчезва рибата в световен мащаб заради замърсените води и свръх големия улов

  • 03 декември 2017 10:04

  • 2621
  • 1
Изчезва рибата в световен мащаб заради замърсените води и свръх големия улов
© Pixabay

През последните години в Черно море се наблюдава намаляване на запасите на промишлените видове риби. Основните причини за това са преуловът и замърсяването на морето.

Доц. д-р Елица Петрова - Павлова,директор на Институт по рибни ресурси - Варна към ССА коментира проблемът с изчезващата рибна популация пред БНТ. "По начало като специфичен басейн ние имаме малък брой промишлено значими видове. Основните това са калкан, трицона, барбуна, сафрид и паламуд. При всички тях се наблюдава намаляване на техните популации през последните години два от видовете това са трицоната и калкана са квотирани видове. Те са в регулация наложена от Европейската комисия“.

Че няма риба сигнализират и рибарите от Ченгене скеле в началото на сезона. Местните хора от селището не помнят такава година. До днес рибарите не могат да си обяснят причината и въобще как е изчезнала рибата.

Според експертите за здравословно хранене рибата е една от най-полезните храни, която трябва да включим в менюто си поне един път седмично. Тя е богата и съдържа омега 3 мастни киселини, които организма на човек не може да произвежда и може да си набави единствено от рибата. Освен това тя е и безценен източник на фосфор, калций и желязо.

Експерт по здравословно хранене посочва: „Това богатство на полезни вещества подобрява здравословния статус на организма и най- вече на сърдечно - съдовата система, на очите, на мозъка във всяко отношение. Народите, които консумират повече риба всички знаем това са Северните народи, Япония и друг тип народи, които са океански държави са от челните места, където нямат ракови заболявания и инфаркти“, посочва Яна Маркова.

Много е важно рибата, която консумираме да бъде прясна и да не е отглеждана в развъдници. Така ще сме сигурни, че тя не си е изгубила полезните свойства, витамини и минерали. Затова има няколко неща, по които личи, че рибата не е замразявана.

А как може да се разпознае прясната и добра риба на пазара? По цвета, лъскавината, очите, хрилете се гледат. Трябва да са червени, а очите бистри. Ако рибата продължи да намалява и ние не направим нищо по въпроса за опазването им след години ще сме принудени да я изключим от менюто си, което ще се отрази на здравето ни. Затова експертите съветват да опазваме води чисти, да не ловим риба в забранения размножителен период и така ще помогнем за популацията им.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2621 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.01.02 | 10:31

1
Рибата изчезва заради седесарския мафиотски незаконен улов.

Добави коментар

Водещи новини