Френския Ангел - истинският вдъхновител за Шрек

  • 09 януари 2018 14:18

  • 4919
  • 0
Френския Ангел - истинският вдъхновител за Шрек
© GettyImages/Gulliver

Морис Тиле е роден в Русия френски професионален борец, по известен с името му на ринга “Френския ангел”. Именно Морис Тиле е прототипът на Шрек, според слуховете, въпреки че DreamWorks Animation никога не са коментирали това открито.

Тиле е роден през 1903 година в Русия в семейството на французи. Майка му била учителка, а баща му железопътен инженер. Баща му умира още, когато Морис е малък.
Като дете той бил напълно нормален, и бил наречен “Ангела”,  заради миловидното си лице. През 1917 година майка му напусна Русия и се мести във Франция.

Когато Тиле навършва 20 години, той забелязва, че краката му, ръцете му и главата му се подуват и след като посещава лекар е диагностициран с акромелагия  или така нареченият гигантизъм) - състояние, причинявано от доброкачествен тумор  на хипофизната жлеза, водещо до прекомерно нарастване и одебеляване на костите.

Морис е искал да стане адвокат, но акромелагията му попречила да го направи. Той служи във френския флот в продължение на пет години.

През февруари 1937 година Тиле среща Карл Пожело в Сингапур. Той е професионален кечист и убеждава Тиле да влезе в “бизнеса”. Тиле и Пожело се местят в Париж, където тренират, а след известно време Морис заминава за САЩ, за да стане професионален борец, и през май 1940 година той става шампион на Американската Асоциация по Кеч, като задържа титлата в продължение на 19 месеца.

По това време е бил известен с прякора “Страшилището на ринга”, но по-късно му се връща прякорът от детството и започват да го наричат, “френския ангел”, благодарение на неговата душевност и добър характер.

Пред 1945 година здравето на Морис  започва значително  да се влошава. През 1950 година скулпторът от Чикаго Луи Линк се сприятелява в Тиле и прави няколко негови скулптури, които изобразяват кариерата му в борбата.


Вижте снимки на Тиле и Шрек. Какво мислите - съвпадение или вдъхновение?

Снимка: GettyImages

Снимка: Wikipedia

Снимка: GettyImages

Снимка: Wikipedia

Последвайте канала на

Нора Виткова
4919 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини