Мъжки клуб в Лондон приема за член жена

  • 07 ноември 2017 21:03

  • 1739
  • 0
Мъжки клуб в Лондон приема за член жена
© Getty Images

За първи път от създаването си през 1868 година един от най-престижните и стари мъжки клубове в Лондон - Savile Club – ще приеме за член жена, пише в. „Дейли Телеграф“, цитира "Монитор".

Все пак освен самия факт, който за мнозина, познаващи особеностите на въпросните клубове, би прозвучал като нещо напълно абсурдно дори през XXI в., в цялата история има и една пикантна подробност. В дадения случай по-скоро става дума за „възстановяване на членство“.

Работата е в това, че един от джентълмените в клуба преди време е взел съдбоносното решение да се отдаде на същинската си природа и да се превърне от мъж в жена. След това той съвсем закономерно се оказал извън списъците с членове на престижното мъжко общество. Но сега все пак въпросният 30-годишен бивш мъж ще бъде възстановен като член на Savile Club. Ръководството на клуба е постановило, че въпросното лице, което е женено и има две деца, може да продължи да бъде пълноправен негов член в новата си джендърна принадлежност, независимо от твърдата политика на заведението през цялото му 150-годишно съществуване - „само за мъже“. „Правилото е, че членове на клуба не могат да стават жени, а в случая става дума за лице, което е станало член, докато е било мъж. Именно по тази причина решихме той да остане при нас и смятаме, че смяната на пола не е причина да не бъде един от нас“, казват високопоставени членове.

Частният клуб Savile Club се намира в престижния квартал на Лондон Мейфеър. В миналото негови членове са били Ръдиард Киплинг и Хенри Джеймс. Сега с посещенията си го удостояват Ендрю Лойд Уебър и Джон Льо Каре, допълва историята в. „Дейли Мейл“.

Любопитен факт е, че през 2008 г. бившият премиер на Великобритания Дейвид Камерън се е отказал от членството си в друг лондонски клуб – White's – именно по причина свързана с правилото, че членове могат да бъдат само мъже и не се допуска и мисълта това да са жени.

В момента жените могат да посещават клуба като гости на членовете, но всевъзможни кандидатури от дами ще бъдат отхвърляни и в бъдеще, пише още „Дейли Мейл“.

Последвайте канала на

Novini.bg
1739 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини