7-годишно момиче откри "Ескалибур" в Корнуол (видео)

  • 04 септември 2017 16:15

  • 46285
  • 4
7-годишно момиче откри "Ескалибур" в Корнуол (видео)
© Pixabay

7-годишната Малката Матилда от Великобритания откри меч в езерото, в което споредлегендата е изхвърлен легендарният „Ескалибур” на крал Артур, съобщава Мирър.

Малката Матилда направила откритието по време на лятната почивка със семейството си в Корнуол, Англия. Именно там се намира езерото Дозмари, в което според легендата е захвърлен магическият меч „Ескалибур”.

Мечът е древен символ на независимостта на Англия и се твърди, че притежателят му трябва да стане пълноправен владетел на кралството. Въпреки съвпадението обаче мечът на Матилда най-вероятно няма археологическа стойност и е просто стар филмов реквизит.

Легендата разказва, че крал Артур получил магическия меч „Ескалибур” от магьосница, живееща на дъното на езеро или т.нар. Дама от езерото. След като Артур бил смъртоносно ранен в битка, той дал меча на доверения си рицар Грифлет и му заръчал да го върне обратно в езерото. Миг преди мечът да докосне водата, на повърхността се показала женска ръка, която го прибрала в дълбините.

Според историците езерото от легендата най-вероятно е Дозмари, което се намира в днешен Корнуол, Англия. Именно там отишло на почивка семейството на 7-годишната Матилда. Когато влязло във водата, момичето открило меч на дъното, разказва баща й Пол Джоунс.

„Беше във водата само до кръста, когато извика, че вижда меч. Казах й да не се занася и че вероятно вижда парче от ограда. Когато погледнах надолу осъзнах, че наистина е меч. Просто си лежеше на дъното“, обясни той.Според други легенди „Екскалибур” е т.нар. „меч в камъка” и този, който успее да го извади ще стане пълноправен крал на цяла Англия. Откритият меч е с дължина метър и 20 и е висок, колкото и самата Матилда.

Последвайте канала на

Novini.bg
46285 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Оох

2017.09.06 | 03:20

4
На майкати путката
ахаах

2017.09.06 | 03:20

2
Това е работана ПУТИН!!!!!!!

2017.09.06 | 03:20

3
Нищо подобно - Бойко е виновен.
hayabusa

2017.09.06 | 00:10

1
а ще се намерили кой да го извади от скалата ,пратете крал та се отнесъл крал бойко :)

Добави коментар

Водещи новини