Осмото чудо на света вероятно лежи на дъното на вулканично езеро

  • 16 юни 2017 15:38

  • 5157
  • 0
Осмото чудо на света вероятно лежи на дъното на вулканично езеро
© Wikipedia.org

Може ли написан на ръка дневник от изследовател от средата на 19-и век да разкрива местоположението на изгубено чудо на света? Изследователи от Нова Зеландия смятат, че това е така, пише National Geographic.

В изследване, публикувано неотдавна от Новозеландското кралско дружество, изследователите Рекс Бън и Саша Нолдън твърдят, че са открили местоположението на известните розово-бели тераси в страната. Те са смятани за осмото чудо на света.

Терасите, които представляват големи, блестящо бели и розови скални масиви, някога бяха смятани за най-голямото находище на силициев синтер, вид кварц.

Когато изригнал вулканът Таравера на 10 юни 1886 г., вулканичната пепел се разпространила в езерото Ротомаха, като временно го изпълнило и покрило терасите с кал и камъни. При изригването загинали 120 души, главно местни жители.

Петгодишно изследване стигнало до неоспоримото заключение, че терасите са унищожени по време на изригването. Екип от американски и новозеландски учени използвал различни подводни уреди за откриване на потънали предмети, проби и снимки, за да определят какво се е случило в деня на изригването и как това се е отразило на региона в следващите дни.

В интервю за ВВС миналата година по повод заключенията на изследователите ръководителят на проучването Корнел де Ронд подчерта културното значение на терасите на новозеландците, като заяви, че предишните надежди за откриването им са „като американските надежди за намиране на доказателства за съществуването на отдавна изгубения Грант каньон“.

Повече ТУК

Последвайте канала на

Novini.bg
5157 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини