Бъдещето на храненето

  • 17 април 2017 14:02

  • 5031
  • 1
Бъдещето на храненето
© gettyimages (архив)

Винаги сме се опитвали да представим храната в естетическата й форма: от древността - чрез картини с натюрморт, до любимата купа плодове в Instagram днес.

Храненето не е просто ядене – това е комплекс от редица процеси и ролята на естетиката в кулинарното изкуство е голяма. Какво и как ядем е част от нашето общество, геополитика, вярвания, култура, изкуство, маркетинг, биология….

Виждаме мутацията на нашите естетически сетива чрез промените в гастрономията. Корелацията между изкуство и готвене е довело до еволюцията на представянето: в миналото чиниите ни са били вдъхновени от художници и преведени в 2D с композиции в цвят и текстура, докато днес ставаме свидетели на истински скулптури.

Наблюдават се и няколко тенденции в бъдещето на вкуса. Първо, това е все по-голямата носталгия към началното и естественото.

Био храните и натуралните съставки са отговор на нарастващия материален живот и цифровизацията. Днес все повече търсим материя, докосваме, за да усетим нещата с ръцете си.

Очарованието на зеленчуците и плодовете и желанието за максимална свежест изведе градското фермерство до нови нива и вкара градината директно в нашия дом. Тази модерна „направи си сам“ тенденция изразява необходимостта ни да бъдем въвлечени в цикъла на производство на храните.

Още по темата прочети тук.

Последвайте канала на

Novini.bg
5031 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Веселин Василев

2017.04.18 | 11:23

1
А къде е бъдещето на оживяването.

Добави коментар

Водещи новини