-
12 април 2017 07:21
- 8492
- 2
Основна тайна на вкусната великденска трапеза е да прекарате с хората, които обичате. Храната, дори и да не се получи идеална, не е проблем, съветва шеф-готвачът Таньо Шишков. В кулинарен аспект секретът, според него е готвенето с пресни и свежи продукти. Използвайте незамразено месо, пресни, хубави зеленчуци за салати и гответе с любов, препоръча пред БТА Шишков.
Шарените яйца, козунакът и печеното агнешко са задължителните ястия за Великденската трапеза. За разлика от Бъдни вечер, когато на масата трябва да присъстват нечетен брой постни ястия, за Великден няма такова изискване. Всяка домакиня обаче се стреми да подготви богата и красиво украсена празнична трапеза.
Комбинация с подправките розмарин и мента придава неповторим вкус на агнешкото месо, твърди Таньо Шишков. Експериментирайте и пригответе малко по-различно агнешко от досегашните, призовава популярният кулинар. Според него не е нужно винаги да се готви само с бут и плешка, затова препоръчва рецепта с агнешки ребра.
Ребрата преминават през две термични обработки, обясни Шишков. Агнешкият котлет с ребра се запечатва на тиган, след което се довършва във фурна на 220 градуса за петнайсетина минути. При запечатването месото се поръсва със сол, пипер, накрая се декорира с розмарин и мента. Приготвянето отнема не повече от час, увери шеф-готвачът.
При печене на бут и плешка времето е повече - два, или два часа и половина във фурна на 180 градуса под фолио, уточни Шишков. Като известен сомелиер той съветва гозбата да се комбинира с червено вино и препоръчва сортовете каберне совиньон и мерло. Виното и храната са неразделни, те винаги вървят ръка за ръка, Великден не може да бъде изключение, убеден е изкусният майстор в кухнята.
Гарнитурата е дроб сърма, салата е зелена, припомни традиционното великденско меню шеф-готвачът. Той посъветва да се експериментира с разнообразни видове марули, като се добави айсберг, рукола и др. Така ще стане интересно и ще впечатлите вашите гости, смята Шишков. Според него хубаво е да се използва още краставица, домат, сега навлизаме в сезона на изобилие на зеленчуци, така че изборът е голям, допълни Шишков. Яйцата да са пресни и добре сварени, подчерта кулинарът.
За хората решили да не нарушат диетата си и да прекарат здравословен Великден шеф-готвачът препоръча да изключат от менюто си дроб сърмата. По думите му здравословното хранене, което включва протеини и зеленчуци, т.е. месо и салати, допуска да бъде прескочена дроб сърмата, като по този начин се елиминира въглехидратният ориз.
Доверете се на рецептата на вашата баба и ще направите най-вкусния козунак, който сте яли като дете, напътства още Шишков. По думите му най-важно е да се следват точните рецепти и пропорции. Козунакът е много трудоемък.
Не се притеснявайте, ако не се получи, моят също не стана от първия път, успокоява кулинарът. Той призна, че меси козунак по стара рецепта, която не помни наизуст.
Любовта трябва бъде част от съставките на всяка гозба и тогава ще бъде най-вкусната, не пропуска да напомни Таньо Шишков.
Последвайте канала на
Свързани новини
Мият около столичните храмове за Великден
11 април 201715:50
Вижте колко ще ни струва празничната трапеза за Великден и как да ни стигнат парите за нея
10 април 201709:10
Фермерски базар за Великден в центъра на София
07 април 201718:37
Как да познаем качествените яйца и агнешко месо?
06 април 201718:07
Българските яйца са най-евтините в Европа
06 април 201715:16
Ето колко ще ни струва агнешкото за Великден и как да разпознаем замразеното от свежото месо
05 април 201709:13
Италианци печелят Световното състезание за шеф-готвачи
03 юни 202222:26
Ако искате да отслабнете, хапвайте яйца на закуска
12 септември 201712:45
Изтеглят милиони яйца с пестициди от магазини в европейски държави
04 август 201719:50
11-те на Славия и Крумовград
Джанлоренцо Бленджини: Голямата цел Лос Анджелис 2028 е изпълнима
Кириякос Георгиу разказа за премеждията си в Спартак (Варна)
Салах: Разочарован съм, по-скоро съм вън от Ливърпул, отколкото вътре
Щутгарт и Торино с интерес към Петко Христов
Руснаци напират за защитник на Левски
Коментари 2
Добави2017.04.16 | 14:54
Добави коментар
Водещи новини
Антон Златанов: България ще изпълнява перфектно задълженията си и след като влезе в Шенген по суша
25 ноември 202415:36
Слави Трифонов: Твърдо не Борисов да е премиер, а Атанасов - председател на НС
25 ноември 202415:26
Дончева: Ако същите „лавандулки“ се борят с Пеевски с една декларация за санитарен кордон, тя няма да свърши работа на никого
25 ноември 202413:10
Кънчо Стойчев: Радев е патриот и ще жертва мандата си, а не България
25 ноември 202414:00
Говори още един очевидец на публичния бой в столичен мол
25 ноември 202414:56
Водещите новини! Брутално нападение и насилие в столичен мол: 10 младежи с качулки бият служител – направил им забележка (и още…)
25 ноември 202413:17
Учители излизат на протест до две седмици, ако им замразят заплатите за 2025 г.
25 ноември 202413:37
Войната на Русия срещу Украйна доведе до нова ескалация между Запада и Москва
25 ноември 202413:44
„Ръката на мъртвеца“: Системата, която би могла да срине света, и гаранцията на Путин, че ще остане жив
25 ноември 202414:16
2017.04.16 | 14:54