Състезание по търкаляне на бурета подгрява за 14 февруари

  • 06 февруари 2017 11:50

  • 1768
  • 0
Състезание по търкаляне на бурета подгрява за 14 февруари
©
Атрактивно състезание по търкаляне на бурета подгрява тази събота за 14 февруари - Ден на община Сухиндол, празник на лозарите и винопроизводителите. На централния площад в града участниците ще търкалят 225-литрово празно буре, тип "Барик", но при изправено положение. Класирането ще се извършва по време, като за победител ще бъде обявен най-бързо преминалия състезателното трасе, информира "24 часа".

Най-чевръстият ще получи 30-литрово професионално дъбово буре, пълно с червено вино. За 2-ро място са предвидени бутилка вино, баница и суджук, а класиралият се трети ще отнесе бутилка хубаво вино. По-късно пък под мотото "Много поколения-една традиция във всяка капка" ще има дегустация на домашни вина и ракии.

Празничните прояви в Сухиндол започват от 9 февруари, когато в читалище "Трезвеност 1870" ще бъде открита изложба "In vino veritas -за истинското вино и истината в него" на учениците от СУ "Св.Кимент Охридски" Кулминацията е на 14 февруари, когато в местността "Димчански завой" ще бъде извършено ритуалното зарязване на лозята.

В град Сухиндол ще празнуват за 152-ри път деня на Трифон Зарезан. Това е първото селище у нас, в което е започнало организираното честване на Деня на лозарите и винарите.Трифон Зарезан се чества и като ден на община Сухиндол, защото от древността, лозарството и винарството са основния поминък на населението.

Именно в Сухиндол, през 1909 година е създадена първата на Балканите лозарска кооперация "Гъмза".

 

Последвайте канала на

Нора Виткова
1768 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини