Подводният град Бая: императорската столица на разврата и порока

  • 21 октомври 2016 11:09

  • 3174
  • 0
Подводният град Бая: императорската столица на разврата и порока
©

Древният римски град Бая, намиращ се на северозапад от залива на Неапол, някога е популярен морски курорт, известен с идилично си местоположение и терапевтични минерални извори, които привличат вниманието на Юлий Цезар, Нерон и Калигула.

Но това, което наистина се харесва на богатите и силните на деня в този курортен град, са неговите плажни партита, виното и жените. В Бая "неомъжените жени са обща собственост, старците се държат като малки момчета, а много млади момчета действат като млади момичета", пише древния римски учен Марк Теренций Варон. Други описват мястото като "град на безнравственост“ и "вихър на лукса".

Голяма част от Бая днес се намира под вода. Същата подземна вулканична дейност, която изважда на повърхността минералната вода, превърнала го в имперската столица на разврата и порока, води до падението му – при това съвсем буквално. Цялата земя се сгромолясва с повече от шест метра - процес, известен като брадисеизъм - вулканично явление, при което нивото на почвата периодично се повишава или понижава, като това е причинено от изпълването или изпразването на подземна магмена камера. Това се случва през 16-и век.

Още по темата прочети тук.


 

Последвайте канала на

Novini.bg
3174 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини