Проф. Лъчезар Филипов: Няма да има Апокалипсис скоро

  • 09 август 2016 14:05

  • 4693
  • 0
Проф. Лъчезар Филипов: Няма да има Апокалипсис скоро
© GettyImages

Проф. Лъчезар Филипов е син на бившия премиер от времето на социализма Гриша Филипов. Завършил е астрофизика в СССР. От 1982 г. работи в Института по космически изследвания. За приноса си към космическата наука през 1987 г. получава наградата „Циолковски" на Руската академия на науките заедно с американския астроном Карл Сейгън. Любима тема на физика от години е тази за извънземните. Проф. Филипов говори пред в. "Всеки ден" за поредното пророчество за края на света.

Не знам какви са тия учени, или просто на някого приписват подобни пророчества. Като човек, който се занимава с астрономия и физика от години, мога да кажа, че нещата не могат да станат по начина, по който се съобщават. В последните 80 000 години такива апокалипсиси не са ставали на Земята. Случвало се е преди това, като се предполага, че тогава е станало така нареченото преместване на полюсите и изчезването на Атлантида. А що се касае до угасването на Слънцето, трябва да се знае, че във Вселената е спокойно и няма симптоми за Апокалипсис.

В последните 20-30 години, в интернет се пуска какво ли не, мрежата стана съвременната религия, докато преди са ходили разни пророци и са пеели за края на света, свързан със слънчеви и лунни затъмнения. Сега просто се залага на ниската грамотност на хората, които вярват на всичко в интернет. Без да обиждам хората, нека почетат малко, преди да започнат да вярват на такива пророчества. Ние сме свидетели от 2000-та година насам, че няма месец, нито ден, в който да не се излюпи някой пророк, който да говори за края на света. Реално катастрофа може да стане от астероиди и комети, които обаче се наблюдават и ние сме наясно какво и кога лети към нас.

В момента си има световна служба, която се занимава с наблюдението на смъртоносни комети и се разработва програма съвместно с Европейска космическа агенция за случаи на поява на такъв астероид или комета - как да се ликвидира и отблъсне от Земята. Цивилизацията е достатъчно развита, за да се надява сама да реши тия проблеми, достатъчно пари се влагат. Но за мен пророкуванията за Апокалипсис, които се тиражират през месец-два, са свързани и се финансират от хора, целящи да отклонят общото внимание на човечеството от истинските заплахи - тероризмът, икономическата криза, глада, екологията, енергетиката. Та ние сме на ръба на изчерпване на ресурсите на Земята и това е реалният Апокалипсис. А другото са абсолютни глупости.

Нашето Слънце има „делта те", тоест краен живот. Като всяка звезда, и Слънцето ще си отиде. Но знаем, че поне още 10 милиарда години то ще съществува горе-долу в този си вид. След това ще се разплуе, ще глътне Земята, Марс, ще се разшири като гигант и накрая ще гръмне, ще се свие и ще се превърне в бяло джудже. Но всичко това не става ей така. Има физически закони, които управляват този свят, той е реален, движи се от закони. Не се хвърлят зарчета.

В момента можем да говорим не толкова за глобално затопляне, колкото за неустойчивост на климата. Защото ако говорим за тенденция за затопляне, трябва да се хване период от 50-100 години. Такава крива няма, има силно колебания. Факт е, че сме свидетели на силна неустойчивост на климата, но не можем да гарантираме, че утре няма да започне застудяване. Но работим срещу себе си, като увреждаме екологията, тъй като има обратна връзка. Мислим, че всичко ни е позволено, а забравяме за обратната връзка. Крайно време е да разберем къде сме отвъртели гайките на тая природа, че да се клати по тоя начин.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
4693 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини