Първото видео от Джуно

  • 08 юли 2016 15:04

  • 5373
  • 1
Първото видео от Джуно
© GettyImages

Juno е роботизирана сонда с тегло 3600 кг и размер 3.5 метра. Тя навлезе в орбита около Юпитер във вторник, 5 юли.

По време на подхода си към Юпитер сондата направи поредица от статични изображения от които се сглоби първото видео на гигантската планета, около която се въртят четирите й големи луни Йо, Европа, Ганимед и Калисто, пише nauka.offnews.bg.

Сами по себе си, така наречените Галилееви спътници (наречени в чест на Галилео Галилей, който ги е открил през 1610) - са едни от най-интересните небесни тела в Слънчевата система. Повечето астрономи смятат, че Европа може да поддържа живот.

Какво прави първото видео на Juno така поразително? Начинът, по който възпроизвежда структурата на Слънчевата система и дори на един атом. Ученият от мисията Скот Болтън (Scott Bolton) направи този и други моменти изненадващо романтични. Видеото бе представено по време на пресконференцията на Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, след успешното влизане в орбита.

"За първи път всички заедно можем да видим истинската хармония в природата... Тази хармония във всяка секунда", - каза Болтън. И тази хармония не може да остави безразличен никой.

Novini.bg
5373 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
русофил - парцал

2016.08.31 | 23:28

1
Не ни интересува човешкия прогрес и постиженията в науката! Нас ни интересува дали Pycия е закърпила някоя стара ръждясала ракета и я представя за "без аналог в мире". И дали Pycия ще покажат пак шперплатовия си танк.

Добави коментар

Водещи новини