Северни сияния има и на Юпитер

  • 04 юли 2016 17:54

  • 2656
  • 0
Северни сияния има и на Юпитер
© NASA

Юпитер е планетата, която винаги привличала вниманието на първо място с размера си – тя е най-голямата в Слънчевата система, а на второ – със загадъчното си червено „око”. Оказа се обаче, че на тази планета – както и на Земята – има Северно сияние.

Причината за този феномен е същата както и на нашата планета – взаимодействие на магнитното поле с частици около планетата, които навлизат в атмосферата ѝ с голяма скорост, предаде БТВ.

Има и разлики със феномена на Земята – на Юпитер сиянието е много по-силно, а и освен това е в ултравиолетовата част на спектъра. Учените все още не са изчислили точния мащаб на полярните сияния, но магнитното поле на Юпитер е 20 000 пъти по-силно от това на Земята.

Красивите кадри са заснети от телескопа „Хъбъл”, макар сега друг космически апарат да е в центъра на вниманието на учените и любителите на космическата тематика: сондата Джуно се приближава към Юпитер и след сложна маневра трябва влезе в нейната орбита.

Мисията на сондата е да събере данни за състава и структурата на най-голямата планета в слънчевата ни система, които ще разкрият произхода ѝ.

Друга важна задача е да се определи количеството вода на Юпитер. Това ще подскаже колко кислород е имало в този район на Слънчевата система при образуването на планетата и вероятно ще даде отговор на въпроса дали Юпитер се е преместила от мястото на първоначалното си образуване.

Обиколката на планетата е 11 пъти по-голяма, отколкото е земната, а и около нея има 67 известни луни. Сондата Джуно беше изстреляна на 5 август 2011 г. Тя тежи 4 т и се задвижва със слънчева енергия. Бюджетът на мисията по изпращането ѝ цели е 1,1 млрд. долара.

Novini.bg
2656 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини