Сондата Джуно навлезе в орбита около Юпитер (снимки+видео)

  • 05 юли 2016 08:12

  • 5103
  • 5
Сондата Джуно навлезе в орбита около Юпитер (снимки+видео)
© Tуитър

Космическата сонда на НАСА Джуно изпълни успешно мисията си и влезе в орбита около планетата Юпитер, предадоха световните агенции.

Това стана след петгодишно пътуване до тази планета. Навлизането в орбита около Юпитер стана в 3,53 ч. по Гринуич. Преди това за 35 минути Джуно запали двигателите си, за да изпълни маневрата за заставане в орбита около планетата от Слънчевата система.

НАСА съобщи за щастливото събитие в Туитър. "Успех. Джуно е в орбита около Юпитер и ще разкрие тайните на планетата", се казва в туита. За успеха на маневрата по позициониране в орбита Джуно подаде трисекунден радиосигнал.

Предстои апаратът да обиколи планетата 37 пъти през идните 20 месеца. Джуно ще бъде космическият кораб, който се е доближил най-близо до Юпитер. Той ще надникне през облаците на планетата от само 5000 километра височина от повърхността.

Мисията на Джуно е да проучи всичко свързано с Юпитер - планета известна с прякора Кралят на планетите. Смята се, че Юпитер е първата планета, формирала се в Слънчевата система и че вероятно тя е "уловила" много елементи и газове, останали след формирането на Слънцето. Изследователите се надяват, че благодарение на мисията на Джуно те ще могат образно казано да се върнат назад във времето и да изучат формирането не само на Юпитер, но и на цялата Слънчева система.

Мисията на Джуно е на стойност 1,1 милиарда долара. На борда на апарата има множество инструменти, с които сондата ще измерва водата в атмосферата на планетата, за да провери теориите относно формирането на Юпитер. Джуно също така се направи карта на магнитните и гравитационните полета на планетата с цел събиране на данни за ядрото й и ще направи измервания на състава, температурата и облаците на Юпитер. Джуно ще проучи и как магнитната сила въздейства върху атмосферата.

Последната космическа мисия до Юпитер беше отпреди повече от 2 десетилетия. Тогава сондата Галилей орбитира около Юпитер и сега Джуно ще се опита да даде отговор на редица въпроси, останали неизяснени по време на мисията на Галилей. Първи апарат, преминал край Юпитер, обаче е корабът Пионер едно, който през 1973 г. прелетя близо до планетата.

Юпитер е най-тежката планета в Слънчевата система, от типа газов гигант е и не прилича на скалистите Земя и Марс. Тя е пета по отдалеченост от Слънцето, пише БТА.

Константин Тодоров
5103 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
русофил - парцал

2016.07.06 | 21:54

4
Не ни интересува човешкия прогрес и постиженията в науката! Нас ни интересува дали Pycия е закърпила някоя стара ръждясала ракета и я представя за "без аналог в мире" .
педал -парцал

2016.07.06 | 21:54

5
Не ни интересува "човешкия "прогрес ,нас педалите ни интересува ,черния с голямия ,да ни разшири достатъчно анала !Да тропкаме като кравите !
Аниматор

2016.07.06 | 21:54

3
Възхищавам се на колегите !Добра анимация !Може и да получат награда ,за най-добро анимирана постановка !О, и тая с стъпването на Луната ,трябва да бъде номинирана !
tyh

2016.07.05 | 11:34

2
Браво . Поклон пред хората.
педал -парцал

2016.07.05 | 11:34

1
Браво .поклон пред бика !Той си знае работата !

Добави коментар

Водещи новини