НАСА удължи договора си за експлоатация на телескопа "Хъбъл"

  • 24 юни 2016 09:36

  • 84608
  • 0
НАСА удължи договора си за експлоатация на телескопа "Хъбъл"
© Getty Images/Guliver

Американското космическо ведомство сключи нов 5 годишен договор за експлоатацията на космическия телескоп "Хъбъл" до 30 юни 2021 година, предаде ТАСС, цитирани от БТА.

Договорът е сключен с американската Асоциация на университетите, занимаващи се с астрономически изследвания. Сумата на контракта е в размер на 196,3 милиона долара. Преди дни ръководството на НАСА оповести, че всички американски космически телескопи, включително и претърпелият неотдавна повреда "Кеплер", ще продължат своята работа в околоземна орбита. Това решение беше взето по препоръка на специалната комисия, назначена да проучи съответните проекти. Те получиха от нея оценки "отличен" и "много добър".

Комисията разгледа работата на шест космически апарата - на телескопите "Спицър", "Ферми", "Кеплер" "NuStar", "Нютон" и на обсерваторията "Суифт". Знаменитите "Хъбъл" и "Чандра", считани за "големи космически обсерватории", не се нуждаеха от допълнително проучване, тъй като тяхното съхранение в орбита не будеше съмнение. "Хъбъл" и "Чандра" позволиха на астрономите да направят забележителни открития и да получат уникална информация за строежа на Вселената. Те са и най-старите от всички днешни космически телескопи.

Калина Христова
84608 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини