Бактерия в океана образува облаци

  • 18 май 2016 12:37

  • 2005
  • 1
Бактерия в океана образува облаци
© GettyImages

Организми, които са в изобилие в океаните, допринасят за поддържане на стабилността на земната атмосфера, показва ново изследване.

Учени от университета на Източна Англия и Орегонския университет установиха, че видове бактерии, кръстени Pelagibacterales, произвеждат значително количество диметил сулфид - газ, който е с важно значение за околната среда. Учените са на мнение, че молекулите диметил сулфид са като "ядра" кондензирани водни пари.

"Тези видове бактерии са сред организмите, които са в най-голямо изобилие на Земята - заяви биологът Джонатан Тод от университета на Източна Англия. - Изследвахме ги на молекулярно генетично ниво, за да разберем как генерират производството на диметил сулфид, за който е известно, че стимулира образуването на облаци."

Учените констатирали, че от диметилсулфониопропионат - метаболит, произведен от морския планктон, се формира диметил сулфид под въздействие на вездесъщата бактерия.

"Вълнуващо е, че Pelagibacterales генерират производство на диметил сулфид посредством неизвестен досега ензим - поясни Емили Фаулър от университета на Източна Англия. По думите това вероятно означава, че е подценяван микробният принос за производството на този газ."

Получените резултати могат да накарат климатолози да държат сметка за Pelagibacterales в предстоящите си климатични модели.

Последвайте канала на

БТА
2005 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
han

2016.05.18 | 12:48

1
Еми да занесат и на Марс от тях,за да се образува атмосфера:)

Добави коментар

Водещи новини