Отбелязваме Международния ден на музеите

  • 18 май 2016 08:40

  • 1863
  • 1
Отбелязваме Международния ден на музеите
© Булфото

Отбелязваме Международния ден на музеите. Празникът се чества от вече 39 години, а целта е да се повиши ролята на музеите в развитието на обществото, съобщава Нова телевизия.

Тази година празникът се провежда под мотото „Музеи в един променящ се свят. Нови предизвикателства, нови вдъхновения”.

Темата е вдъхновена от новите технологии, които все по-бързо навлизат в ежедневието ни, а и културата ни и осигуряват нови идеи. Така постепенно музеите се превръщат в един променящ се свят с призвание.

В същото време на 21 май - петък ще се проведе Нощта на музеите. Част от културните институции обаче обявяват "вход свободен" и днес, а други - в събота.

Статуетката на Златния Пегас, която принадлежи на историческия музей в Разград, например ще бъде показана във Велики Преслав. Желаещите да видят миниатюрната конска глава ще могат да направят това в Нощта на музеите утре от 18 до 24 часа. Сагата, свързана със Златния Пегас, поразително напомня на холивудските блокбастъри с главен герой Индиана Джоунс.

През 1973 година тракторист от исперихското село Вазово изровил от земята златното конче. Мъжът показал миниатюрната скулптура в местната кръчма и там статуетката била разполовена. Местни хора твърдят, че едната част от златния уникат била използвана като пепелник и впоследствие изчезнала. Учител от селото чул за невероятната находка и алармирал властите, които успели да спасят само половината част от Пегаса. Главата на златното конче, която тежи 475,5 грама, била предадена на музея в Разград, уточнява "Стандарт".

Музеят във Видин пък вече размени експонати с регионалния етнографски музей в Пловдив, съобщи директорът му Фионера Филипова. Хората под тепетата пък разглеждат плъстените килими от Дунавско. На 21 май всички видински музеи ще бъдат отворени без входна такса от 9,30 часа до 1 часа през нощта.

Впетък и събота във Варна за първи път ще се проведе толкова мащабно отбелязване на Нощта на музеите и галериите. Сред основните локации с богата програма се обособяват Градската галерия, Военноморският музей, Музеят за нова история на Варна.

Програмата, която са подготвили музеите е богата и многообразна, като основните акценти от нея са публикувани в специална карта, която се разпространява в София.

Последвайте канала на

Novini.bg
1863 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.05.18 | 10:36

1
кви музей бе, днес е световен ден на уискито, туй мезей ни са пий

Добави коментар

Водещи новини