Учени откриха древен вирус, дремещ в човешката ДНК

  • 25 март 2016 15:32

  • 4942
  • 1
Учени откриха древен вирус, дремещ в човешката ДНК
© Getty Images/Guliver

Древен вирус се спотайва в човешката ДНК и може да се активизира в даден момент, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от изследване, публикувано в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

Откритието показва, че нашата ДНК е по-малко човешка, отколкото учените са смятали досега. Специалистите обясняват, че около осем процента от това, което хората смятат за своя ДНК, в действителност е вирусна, допълва БТА.

Авторите на изследването от университета "Тъфтс" и университета на Мичиган са открили 19 нови ДНК участъка в човешкия геном, оставени от вируси, които са заразявали предците на човека преди стотици хиляди години. Единият от тях, открит при около 50 от изследваните 2500 души по света, кодира непокътната пълна генетична рецепта за цял вирус. Дали той е способен или неспособен да "възкръсне", остава неясно.

Предишни проучвания върху древната вирусна ДНК обаче са показали, че тя е в състояние да влияе върху заболяванията при съвременните хора.

"Новооткритият вирусен код изглежда способен да възпроизведе инфекциозен вирус. Ако това е истина, ще бъде много вълнуващо да изследваме вирусна епидемия, случила се преди много време", казва ръководителят на изследователския екип Джон Кофин.

Следващата цел на специалистите е да установят дали откритият от тях код, наречен Xq21, може да стане напълно функционален в бъдещите поколения.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4942 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
The Walking dead

2016.03.28 | 12:32

1
Зомби вирус

Добави коментар

Водещи новини