Захранван с водород дрон извърши първия си тестови полет

  • 09 февруари 2016 13:58

  • 1495
  • 0
Захранван с водород дрон извърши първия си тестови полет
©

Във Великобритания се проведе първият полет на експериментален дрон, който се задвижва изцяло с водород и отделя единствено водна пара, пише New Scientist. Горивото на летателната машини са пелети от твърд водород, като резервоарът е три пъти по-лек от използваните за същата цел литиеви батерии. В бъдеще технологията може да доведе до създаване по-леки и екологично по-чисти комерсиални самолети.

“Идеята беше проста. Поставяш водород в твърдо състояние в дрона и той лети, но осъществяването й е трудно,” казва Фил Андерсън от Шотландската асоциация за морски науки в Аргил, Великобритания, където се е провел изпитателният полет.

След като автомобилите с водородни горивни клетки бяха засенчени от електрическите коли, идеята така и не се приложи при летателни апарати. Предишни опити, какъвто е проектът Cryoplane на Airbus използваха огромни резервоари с течен водород, държан при изключителни ниски температури. Резервоарите се оказаха твърде големи и непрактични. Съхраняването на водород под формата на газ под налягане също не е ефективно.

Новата система, конструирана от британската фирма Cella, използва приблизително сто твърди пелети, поставени в касета. Пелетите съдържат химично съединение, което произвежда постоянна струя от водород при леко нагряване. Газът се превръща в електричество в горивна клетка, която задвижва ротора на дрона.

Тестовият полет е продължил десет минути на височина 80 метра, въпреки че в резервоара е имало достатъчно гориво за два часа, посочва Андерсън. “За разлика от батериите, ако заредиш два пъти повече гориво, можеш да стигнеш два пъти по-далече.” Андерсън смята, че бъдещи версии на дрона биха били идеално решение за опазването на околната среда. Основното предимство е, че той отделя единствено водна пара,” изтъква ученият.

Последвайте канала на

Калина Христова
1495 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини