Ресторант в Брюксел сервира ястия от остатъци

  • 01 февруари 2016 18:45

  • 2141
  • 3
Ресторант в Брюксел сервира ястия от остатъци
©

В менюто на брюкселския ресторант AUB-SVP ще се появят ястия от хранителни остатъци. Идеята е, че подобни храни не си струва да бъдат изхвърляни, защото те са остатъци, а не отпадъци, пише местното издание La Libre, цитирано от "Монитор".

„Създаваме това меню, за да покажем, че мястото на тази храна не е в контейнерите за боклук и тя е годна за употреба“, казват представители на ресторанта. С това начинание предприемачите искат да призоват собствениците на търговските вериги да не изхвърлят излишните продукти, а да ги предават на благотворителните организации, които биха могли да осигурят прехрана за бедните. Освен това мнозина изобщо не предполагат, колко вкусни могат да бъдат картофите и спагетите от вчера, запържени с малко бекон и яйца.

Проблемът с тези храни не е само белгийски, а общоевропейски. Според данни на неотдавнашно изследване на министерството на селското стопанство на Испания, например, в страната се изхвърлят 1 329 500 тона различни хранителни продукти, а това е около 4,53% от общия обем от закупените в търговските мрежи провизии.

В почти половината от случаите се изхвърлят плодове, зеленчуци и хляб, които така и не са стигнали до масата за хранене и просто са престояли в хладилника.

Във Великобритания дори има телевизионно шоу „Велико британско меню от отпадъци“. Аналог на предаването има и във Франция – там например казват, че за да живееш добре, трябва да се научиш да икономисваш. Всъщност във въпросните развлекателни програми става дума за доста екстремни варианти, а участниците често пъти намират храната в кофите за боклук, както правят т.нар. „фригани“. Фриганизмът е ново течение в съвременното общество, което стана известно като явление преди няколко години. Фриганите се стараят да не използват пари и отказват да бъдат част от икономическата система чрез попупко-продажба на стоки. Поради тази причина те рядко могат да бъдат срещнати в обществения транспорт, но често могат да се видят около контейнерите за смет откъдето се сдобиват с храна и дрехи. Все пак не бива да се забравя, че за тях животът сред кофите за боклук е философия. Тези хора просто отричат ​​всички принципи на съществуване в „консуматорското общество”.

Във Франция неотдавна бе въведен закон, който забранява на супермаркетите да унищожават непродадени храни и ги задължава да ги раздават за благотворителност. Това разгневи търговците, които казват, че вече полагат големи усилия в борба с разхищението на храна. Според новия закон магазините с над 400 кв.м площ трябва да подпишат до юли 2016 г. договори с благотворителни организации или банки за храна и да започнат да ги снабдяват с непродадената си стока. Благотворителните организации като цяло приветстват закона, но в същото време се притесняват, че ще започнат да получават повече храна, отколкото могат да преразпределят

Последвайте канала на

Novini.bg
2141 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.08.13 | 19:22

3
ха в б-я ако отидете по рано винаги ви сервират остатъци от предната вечер!!!!!

2016.08.13 | 19:22

2
бг ол инклузив

2016.02.02 | 09:56

1
Да си ги ядат

Добави коментар

Водещи новини