Златна рибка "възкръсна" след замразяване

  • 14 ноември 2011 15:15

  • 5347
  • 1
Златна рибка "възкръсна" след замразяване
©
Всички сме гледали филми, в които злодеят или героят бива замразен в нещо като капсула, за да се завърне към живота непокътнат след 100 години. Или пък тежко болен милиардер, замразен докато се открие лек за заболяването му. 
 
Този фантастичен сценарий бе осъществен и на живо в името на науката за сметка на малко стрес на гърба на една аквариумна рибка. В експеримента, който ще видите във видеото по-долу, златната рибка бе замразена в течен азот (-196 градуса по Целзий) за няколко секунди, след което върната във водата жива и здрава. Животното успява да оцелее благодарение на феномен, наречен ефект на Лайденфрост, пише "Списание 8".
 
Ефектът е феномен, при който течност (в случая течен азот) е в контакт със значително по-гореща повърхност от точката на кипене на въпросната течност, което създава изолиращ пласт от пара. Тази обвивка предпазва рибката от смърт и тя се съвзема веднага при връщането си в нормална среда.
 
Вижте експеримента във видеото, което следва, но, както се предупреждават американците, „Не опитвайте това у дома!" - експериментите с течен азот са потенцилано смъртоносни. 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
5347 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
sportnamedicina.com

2013.11.21 | 23:52

1
Посетете първия професионален сайт в България за спортна медицина www.sportnamedicina.com

Добави коментар

Водещи новини