Истинският чай ни държи бодри по-дълго от кафето

  • 21 декември 2015 21:37

  • 2107
  • 0
Истинският чай ни държи бодри по-дълго от кафето
© Getty Images

С падането на температурите все по-често изпитваме нужда да се сгреем с чаша ароматен чай след времето, прекарано навън в мъглата и студа. Непосветените наричат „чай” всевъзможни билкови отвари, но същинските познавачи признават за истински чай само черния, зеления, белия, както и чайовете оолонг и пуър. Всички те се получават от листата на чаения храст в Китай или на чаеното дърво в Индия и Цейлон, и са богати на специфични антиоксиданти – флавоноиди, пише "Новинар".

Всеки вид има своите особености и характерни въздействия върху организма. Съдържанието на полезни вещества зависи от условията за отглеждане и начина на обработка на листата. В чаените листа се съдържа теин – чаен кофеин. Той тонизира и повишава кръвното налягане, но действа по-меко, отколкото кофеинът в кафето. За разлика от кофеина, тонизиращото действие на теина е по-продължително: не 15-30 минути, а час или два. Колкото по-млади и малки са листенцата, толкова по-висока е концентрацията на чаен кофеин в тях.

Зеленият чай има по-мек вкус от черния, защото листата му се сушат и подлагат на обработка почти веднага след обирането, а това прекратява процеса на ферментация. Той съдържа 25 мг чаен кофеин в една чаша и около 500 други полезни вещества.

Богат е на епихалокатехин галат – съединение, което предотвратява множество болести, включително някои видове рак. Чаша зелен чай дневно може да понижи риска от сърдечносъдови заболявания с 10%.

При запарването му (2 минути са достатъчни) температурата на водата не трябва да е над 60-80 градуса. Врящата вода веднага убива полезните вещества и листенцата може да загорчат. Някои не харесват вкуса на зеления чай, но причина за това е единствено неправилното му приготвяне.

Черният чай се прави от ферментирали листа и е в основата на повечето ароматизирани чайове. Чаша от него съдържа 40 мг теин (за сравнение – в чашка кафе има 50-100 мг). Той защитава белите дробове от въздействието на цигарения дим, понижава нивото на холестерина, намалява риска от инсулт. Търпи температура до 90 градуса.

Младите листа на белия чай се обработват минимално, затова вкусът му е най-мек и приятен, а полезните му свойства се съхраняват максимално добре. В една чаша от него се съдържат 15 мг кофеин. Той може да подобри глюкозния толеранс и да понижи нивото на холестерин в организма.

Чаят оолонг съчетава качествата на черния и зеления си събрат: производителите го оставят да ферментира наполовина – само края на листенцата и част от повърхността им. Съдържа 30 мг чаен кофеин в една чаша.

Ензимите в него са способни да разтварят хранителните мазнини, които се натрупват в мастните тъкани, ето защо този чай се използва успешно в борбата с наднорменото тегло. Освен него за целта обаче трябва да се пие и достатъчно количество вода.

След ферментация чаят пуър се съхранява известно време в условия на висока влажност. Смята се, че колкото повече отлежи след беритбата, толкова по-наситен ще бъде вкусът му.

В една часа се откриват 30 мг чаен кофеин. Препоръчва се за подобряване на мозъчната дейност и снижаването на нивото на холестерол в организма.

Последвайте канала на

Novini.bg
2107 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини