"Преяждането със сериали" стана израз на годината

  • 06 ноември 2015 08:59

  • 1449
  • 0
"Преяждането със сериали" стана израз на годината
©

"Binge-watch" - неологизъм, който може да се преведе като "преяждане", "натъпкване" или серийно поглъщане на сериали, бе коронован за "дума на годината" от британското издателство за речници "Колинс". Въпреки че е в обращение поне от 2010 г., употребата на израза се е утроила през изминалата година и свидетелства за промяната в начина, по който гледаме телевизия, пише "Гардиън".

Онлайн речникът
на издателството дефинира binge-watch като "да изгледаш голямо количество телевизионни програми, най-често всичките епизоди от един сезон на сериал, наведнъж", пише dnevnik.bg.

Стрийминг и "он деманд" услугите в интернет и интерактивната телевизия позволяват на потребителите да гледат когато и колкото поискат от любимите си поредици, дори да нямат достъп до нелегални торенти.

В резултат 92% от запитаните в проучване на тв доставчика Tivo потвърждават, че им се е случвало да изгледат повече от 3 епизода от даден сериал наведнъж, а 37% казват, че са прекарали поне един уикенд, изцяло потопени в любимото си предаване, отбелязват лексикографите.

Втора в класацията на "Колинс" е думата "трансджендър", която присъства много по-често в медиите благодарение на знаменитости като Кейтлин (Брус) Дженър, които публично преминаха през смяна на пола, както и на транссексуални герои в сериали като "Оранжевото е новото черно".

"Clean eating" - да ядеш естествена храна, бедна на захар, сол и мазнини, "swipe" (плъзгането на екрана на смартфона, най-често в смисъла на "харесване" на партньора в мобилното приложение за запознанства Tinder) и "manspreading" - когато мъж заеме повече от полагащото му се пространство на публично място, седейки разкрачен, също са в списъка на "Колинс".

Лексикографите следят различни източници на писмен и говорим английски, за да открият думите, чиято употреба бележи бум през годината, а после търсят социалния феномен зад нея. "Оксфорд" също прави подобна класация. През 2013 г. те номинираха думата "селфи", а миналата година - "vape", което означава да пушиш електронна цигара.

Последвайте канала на

Novini.bg
1449 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини