Двуфитилна лампа, бронзов печат и чаша за вино са последните находки от Перперикон

  • 06 септември 2015 12:43

  • 3221
  • 1
Двуфитилна лампа, бронзов печат и чаша за вино са последните находки от Перперикон
© Булфото (архив)

Двуфитилна лампа, бронзов печат и чаша за вино намерили археолози край Перперикон. В националния пресклуб на БТА проф. Николай Овчаров поясни, че двуфитилната лампа е от керамика и върху нея има много изображения, като в центъра е изображението на бога на любовта Ерос. Виждали се фризове от лозници и геометрични елементи. Тя била от края на втори - началото на трети век, вероятно произведена в района на Ефес.

Бронзовият печат бил на занаятчия от същия период - на него пишело Димитриус Селюли. Изследователите имат две хипотези - фамилията или професията на човека. Той вероятно е правил луксозни столове или носилки за аристократи.
До 2013 г. са открити 610 монети от римския период - от император Траян до монети от 498 година.

На няколко метра от цитаделата на Перперикон са намерени табели. На едната пишело Амониус (Амоний). Тя била от 2-3 век. Това вероятно са хора, които са се заселили, предимно ветерани.

Всички монети и надписи доказват, че регионът има огромно значение. На три километра са най-големите златни рудници. Затова Перперикон е контролирал добива на злато в целия район, посочи Овчаров.
По няколко десетки хиляди туристи минават на месец. До края на годината може би Перперикон ще са посетили около 200 000 човека, прогнозира Овчаров.

Последвайте канала на

БТА
3221 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
idi

2015.09.07 | 12:16

1
Големи находки, направо да паднеш. Докога ще пишете за пре-преувеличените "открития" на Н. Овчаров.

Добави коментар

Водещи новини