Вселената умира, учени изчислиха кога

  • 11 август 2015 14:43

  • 6112
  • 5
Вселената умира, учени изчислиха кога
©

Международен екип от астрономи установи, че обкръжаващата ни Вселена генерира два пъти по-малко енергия, отколкото преди 2 милиарда години. Това показва, че тя умира, макар и бавно, пише в статия, публикувана в сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, съобщиха Франс прес и РИА "Новости”.

"Като се започне от тази епоха, Вселената е обречена на изтощение и смърт, на старост, която ще продължава вечно. По същество тя се е настанила на дивана, завила се е с одеало и се е приготвила да заспи вечен сън" - казва Саймън Драйвър от Международния център за радиоастрономически изследвания (ICRAR) в Западна Австралия.

Астрономът отбелязва, че сам по себе си фактът, че Вселената постепенно гасне и умира, не е откритие - такива хипотези има още от края на 90-те години на миналия век, но самите детайли на този процес, неговата скорост и мащаби не бяха изучени.

Драйвър и неговите колеги потвърдиха, че това наистина се случва и изчислиха скоростта на угасването на Вселената, проследявайки близките галактики с помощта на няколко десетки орбитални и наземни телескопа, работещи в 21 диапазона на електромагнитното излъчване, като се започне от радиовълните и се стигне до ултравиолетовия диапазон.

Като цяло астрономите са изчислили силата на излъчване на 220 000 галактики, разположени на 2 милиарда светлинни години от Земята. Съпоставили са яркостта им през различните периоди от време и са установили средното количество на енергията им в миналото.

Оказало се, че преди 2,3 милиарда години обкръжаваща ни Вселена, ако се съди по галактиките, чиято светлина достига до Земята за аналогично време, е излъчвала два пъти повече енергия, отколкото сега.

Това означава, че Вселената постепенно гасне и че след около 100 трилиона години, когато последното червено джудже изчерпи запасите си от "звездно гориво", тя окончателно ще мине в "мъртво" състояние и ще стане много тъмна.

По това време единствените "жители" на галактиките и на цялата Вселена ще са черните дупки, белите джуджета и неутронните звезди, а също последните оцелели планети. След един квадрилион години планетите ще бъдат разрушени, а след 10 квадрилиона - белите джуджета и неутронните звезди ще се слеят със свръхмасивните черни дупки в центъра на техните галактики.

По това време ще започне предпоследната епоха в живота на Вселената - ерата на черните дупки, която ще завърши след невъобразимо дълго време - след 2 на 10 на 99-та степен години. През това време всички съществуващи черни дупки ще се изпарят и Вселената ще бъде населена от електрони, фотони и позитрони.

Последвайте канала на

Novini.bg
6112 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Румен

2016.03.06 | 18:19

5
Поживьом, увидим!
Гост

2015.11.03 | 00:08

4
Колко удобни твърдения на плюнки които живеят около 70 години, твърдения които не могат да се потвърдят или оборят ама нали са от учени хахаха. Добре че не живеят по дълго щото както намират начин да прецакват земята, така биха намерили и начин да съкратят живота и на вселвната хахаха....
Бате Доктор

2015.09.25 | 12:09

3
Нищо ново под луната. Всяка термодинамична система е в състояние на ентропия.
monarch

2015.09.25 | 12:09

2
БОГ е всемогъщ!Такава е волята му.
FM

2015.08.11 | 19:13

1
И, докато умре Вселената, Света ще бъде в ръцете на Егоисти.

Добави коментар

Водещи новини