Велосипед се разпада при кражба

  • 06 август 2015 11:54

  • 2861
  • 2
Велосипед се разпада при кражба
© Getty Images/Guliver

Чилийски изобретатели конструираха велосипед, който се разпада, ако бъде откраднат, пише в ."Дейли мирър", предаде БТА.

Иновационното колело е кръстено "Йерка" и е дело на трима млади рационализатори - Кристобал Кабейо, Андрес Егерс и Хуан Хосе Монсалве. На тях им омръзнало постоянно да им крадат байковете, дори и когато ги заключат на улицата. Тогава решили да конструират такъв продукт, който да не може да бъде задигнат.

Тримата изобретатели конструирали рамка, която се разделя наполовина и се превръща в заключващ механизъм, като към нея се прибави и подвижната седалка. Цялата процедура трае само 10 секунди, но колелото, дори и да бъде откачено от предмета, за който е фиксирано, става неизползваемо и не може да се подкара.

В сайта на велосипеда "Йерка" е написано, че продуктът е единственият, който не може да бъде откраднат, тъй като цялото колело се трансформира в своеобразен катинар. Крадците трябва да отрежат рамката, за да се сдобият с него. Младите конструктори са получили финансиране на стойност 64 хиляди британски лири, за да реализират проекта си. Вестникът припомня, че във Великобритания всяка година се крадат по 110 хиляди велосипеда.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2861 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Марко Понти (италианеца!)

2015.08.27 | 01:10

2
ПРЕКРАСНА НОВИНА! Но, дори и в "разпаднат вид", минава един бус и го товари! Какво като няма да става за каране след рязане!?! Ама, че ви липсва "виждане за нещата!" Пфу! Па, и пари съм им дали?? Тц тц тц! Много им е!

2015.08.08 | 13:58

1
за скрап не стават ли?

Добави коментар

Водещи новини