Откриха ценен надпис върху мраморна плоча в историческия град Акве Калиде (галерия)

  • 09 юли 2015 14:51

  • 5972
  • 1
Откриха ценен надпис върху мраморна плоча в историческия град Акве Калиде (галерия)
© Булфото

Откриха ценен надпис върху мраморна плоча в историческия град Акве Калиде. На 9 юни тази година при археологически разкопки на историческия град Акве Калиде в Бургас бе открит изключително ценен надпис на гръцки език върху мраморна плоча. В него се изброяват имената на трима от последните тракийски царе и династическата връзка между тях.

В този надпис за първи път се споменават децата на Реметалк II и Питодорида II, като е уточнено и родословието на тази тракийска царица - тя е дъщеря на Котис III, който пък е син на Реметалк I. Плочата се датира от 26-37 година от Новата ера - време, в което Реметалк II води въстание срещу римския император Тиберий Юлий Цезар Август. Десетина години след този период Рим окончателно детронира Сапейската династия и слага край на тракийското царство като самостоятелно държавно образование. Тракия става просто една от многото римски провинции.

В уникалния надпис се споменава още за светилище, изградено от Аполоний Ептайкент /стратег при тракийския цар Реметалк II на Анхиало и на местата около Анхиало/. То е било посветено на богинята Деметра и мраморната плоча вероятно е част от самия храмов комплекс. Археолозите са единодушни, че вероятността светилището да се намира в Акве Калиде край Бургас е огромна.
Тази находка излезе, докато се изгражда новата канализация на кварталите Ветрен и Банево. Тя не е от злато, но стойността й е по-голяма от тази на благородния метал. Надписът запълва белите полета в историята на последните тракийски царе.

Други ценни предмети, намерени на Акве Калиде, са много дървени гребени от ХІ-ХІІІ в., които за нашите географски ширини са много редки находки. Открит е и костен гребен, датиращ към VІ-VІІ в., характерен за материалната култура на германските племена.
Според кмета Димитър Николов новите находки доказват още веднъж, че Бургас не е рибарско селище на 200 години, а важна от геополитическа гледна точка база за много народи и цивилизации през последните 2000 и повече години.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5972 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Avram

2016.08.12 | 12:31

1
Сравнение с ВАРНА сте рибарско селище ,сори

Добави коментар

Водещи новини