Археолози проучват некропол на 7000 г.

  • 16 юни 2011 09:19

  • 5939
  • 0
Археолози проучват некропол на 7000 г.
©

Праисторически жилища и некропол ще бъдат проучвани при археологически разкопки край селата Телиш и Садовец това лято.

За проучванията край Садовец ще бъдат изразходвани 5 000 лв., дарени от анонимен човек имено за разкопките на това място, съобщи Стефка Григорова, директор на РИМ Плевен. Останалите средства за научните работи край Телиш са заделени от бюджета на музея, допълни тя.

Ръководител на екипа, който ще извършва разкопките, е археологът Венцислав Гергов. С него ще работи и Мартин Дяков, който е уредник в отдел "Археология" на РИМ Плевен, художник-реставратор и няколко общи работници. В Телиш ще се проучват две жилища от праисторическо селище, те са от Петото хилядолетие преди Христа и трябва да се разкопаят изцяло, уточни Венцислав Гергов. Изградени са от глинобитна техника. При разкопките край Телиш ще бъде проучван и некропол, който в момента е частично разкопан, намерени са 11 гроба. Предстои той да бъде датиран, смята се, че е свързан с първата поява на траките по днешните български земи.

В Садовец обекта, който ще се проучва, е интересен с дебелината на културните пластове - 9 етапа на развитие, които ще бъдат датирани. По думите на Гергов ще се проучват и жилища от медно-каменната и ранна бронзовата епоха. Чрез тях ще се добие представа за развитието на архитектурата в праисторията на нашата страна, допълни той. В района вече са били намерени уникални за България находки - култова масичка от ранната бронзова епоха, която няма паралел, медни стрели, женски идоли с коса на плитка, намерен е и скелет на жена, чийто образ е възстановен и може да се види в една от експозициите на музея в Плевен.

Археологическите разкопки започват на 1 юли и се очаква да приключат през септември

Последвайте канала на

Novini.bg
5939 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини