В Кения откриха оръдия на труда на 3,3 млн. години

  • 21 май 2015 14:45

  • 4620
  • 5
В Кения откриха оръдия на труда на 3,3 млн. години
©

Учени са открили може би най-старите каменни оръдия на труда край бреговете на езерото Туркана в Кения. Възрастта на находките е близо 3.3 милиона години, което е със 700 000 години преди всякакви други сечива, и предхожда появата на най-ранните хора.

Изследването, публикувано в списание "Science", показва, че древни видове като Australopithecus afarensis или Kenyanthropus platyops са били много по-сложни, отколкото се смяташе до момента, пише dnevnik.bg.

"Това е значително по-рано от всичко намерено до момента", каза д-р Ник Тейлър от Националния център за научни изследвания (CNRS) във Франция и Университета в Лайден в Холандия. "Удивително е, че разликата е около 700 000 години."

Първите сечива от обекта, наречен Ломекви 3, са били намерени през 2011 г. До края на 2012 г. са били намерени общо 149 инструментa, като работата продължава и в момента.

Сечивата включват остри каменни люспи, отсечени от по-големи камъни, които са били най-вероятно използвани за рязане.

Били са намерени и древни чукове и "наковални", някои от които със значителни размери. "Най-големият тежи 15 кг, което е много", заяви Тейлър за Би Би Си. Според него, най-вероятно камъкът е бил използван като "наковалня", където са били разбивани по-малки парчета, за да се получат подходящи по-размери каменни сечива.

Датировката на вулканичната пепел и минералите около инструментите предполагат възраст от около 3.3 млн. години.

Досега най-старите образци от тази технология са сечивата от олдувайската култура, намерени в Танзания, които датират отпреди 2.6 млн. години.

Изследователите казват, че разликата от 700 000 години разкрива как методите на производство и употреба са се променили с течение на времето към все по-специализирани сечива.

Учените не знаят кой е отговорен за производството на инструментите, намерени в Кения. До момента се считаше, че представители на Homo habilis са най-ранните от предците на човека, които са използвали инструменти. Но тъй като най-ранните останки на рода Homo датират отпреди 2.4 - 2.3 млн. години, това вече изглежда малко вероятно.

Други находки, като например животински кости, намерени в Етиопия, по които личат нарези, датират отпреди 3.39 млн. години. Те също предполагат използването на инструменти преди появата на Homo habilis.

Учените сега смятат, че новите сечива са изработени от друг, по-примитивен вид. "Имаме няколко възможни кандидати в момента", казва д-р Тейлър. "Хоминидите Kenyanthropus platyops са населявали този регион в приблизително същия период от време. В по-широкия регион на Източна Африка имаме друг кандидат - Australopithecus afarensis."

За нито един от тези видове не се предполагаше, че е особено интелигентен - те имат както човешки, така и маймуноподобни черти и са с относително малки мозъци. Намерените инструменти обаче предполагат, че може да са били по-умни, отколкото се смяташе досега.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4620 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2015.08.20 | 23:00

5
Намери ли са надписи : Изделано у Македонско, на Хавтентична Кирилица - Македонската азбука. Даже като разкопали останките на един динозавър му намерили " Пасоша " Паспорта, и той Македонски !

2015.05.23 | 05:37

4
nqma na4in za to4no datirane na kakvoto i da e bilo! otnowo si nansovat evoliocionistite gluposti!^mekeri samo da polu4at finansirane i d aizpalnqt dnevniq red na iluminatite
XXL

2015.05.23 | 05:07

3
ОТ МАКЕДОНСКИ ПРОИЗХОД ТРЯБВА ДА СА ТЕЗИ ОТКРИТИЯ
De puta madre

2015.05.22 | 16:49

2
otkrili sa na maika si putkata
Много напредна техниката

2015.05.22 | 09:27

1
последните години при теренни проучвания става възможно да се откриват и специфични маркиращи миризми на урина както на четириноги така и на двуръки..новата цифрова техника ги записва вкл от сателити..Така може да се намери къде е живял Адам,каква дама е любил вкл преди около 15 милиона и 900 хиляди години край Езерото Виктория...наблизо са миризмите на служители от агенция за развъждане на важни по Образ и подобие..

Добави коментар

Водещи новини