Микробите могат да служат като пръстови отпечатъци

  • 12 май 2015 11:33

  • 940
  • 0
Микробите могат да служат като пръстови отпечатъци
© Getty Images/Guliver

Бактериите и колониите микроби, които живеят в човешкото тяло и по човешката кожа, може да бъде използван за идентифициране по подобие на пръстовите отпечатъци, сочат резултатите от изследване, цитирано от БТА.

Изследването е направено от учени от Харвардския университет. Това е първото изследване, което показва до каква степен е възможно да бъдат идентифицирани хора въз основа на бактерии, които живеят в телата им и могат да се променят в зависимост от възрастта, хранителния режим, географския произход на човека и общото му здравословно състояние.

Учените установили, че пробите от човешки екскременти са особено надеждни - до 86 на сто от хората били идентифицирани, като се изследват бактерии в червата им една година след вземането на първите проби. Колкото до бактериите по кожата, резултатите не са толкова добри - само една трета от хората били идентифицирани.

Изследването обхванало 120 от общо 242-ма души, от които били взети проби от изпражненията, слюнката, кожата в рамките на проекта Човешки микробиом. Бил използван алгоритъм, за да се създадат индивидуални кодове на базата на микробиомите на участниците. Микробиомите били сравнени с взети една година по-късно проби от същите участници и от други хора. Така било констатирано, че е възможно въз основа на данни да се свържат проби от микробиома.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
940 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини