Храни, които отлагат старостта

  • 07 май 2015 10:38

  • 4361
  • 1
Храни, които отлагат старостта
©

Списъкът на храните, които отлагат старостта, непрекъснато се променя и допълва. Изборът на британските специалисти по геронтология събира тези, които намаляват риска от високо кръвно, наднормено тегло и диабет – все състояния които, пият от енергията на организма, пише Today.

Основното изискване според тях е в ежедневното меню да присъстват зеленчуци, белтъчини, ненаситени мазнини, фибри, витамини и антиоксиданти, пише "Монитор".

Тръгвайки от тази идея те правят и конкретен списък, който улеснява всеки в избора.

Брюкселско зеле

В листата с полезни храни на първо място присъства брюкселското зеле, което намалява риска от онкологични заболявания. То може донякъде да бъде заменено с броколи, бяло или цветно зеле. Всички тези зеленчуци са богати на антиоксиданти, целулоза, витамини и минерали – целят нужен набор от „оръжия” против старостта. За де се възползваме от тях обаче, трябва да похапваме поне 3-4 порции на ден.

Сьомга

След листните идва ред на сьомгата. Тя зарежда организма с ценните омега-3 мастни киселини, които са полезни за сърцето и нервната система и дават на организма пълноценен белтък. Комплексът от хранителни съставки ни поддържа млади, грижи се за кожата и косата.

Аналог на червените риби са сардини, миди, пъстърва, палатус. Дажбата е поне 2 пъти седмично един от морските деликатеси да е на масата.

Бадеми

Третото място заемат бадемите, които са източник на пълноценен белтък. Заедно с особено полезните мазнини те са „доставчик” на магнезий и цинк.

А ако не обичате бадеми, може да ги замените с орехи, които също дават рамо на младостта.

Зелен чай

Изпиването на 5 чашки на ден укрепва здравето. Ефектът на тонизиращата напитка може да се сравни само с боровинките. Антоцианите, които дава лилавия им цвят, са сред най-мощните антиоксиданти.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4361 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
афоня

2015.05.08 | 06:05

1
А,ракиджос???

Добави коментар

Водещи новини