Слепец и мъж без ръце посадиха 10 000 дръвчета

  • 18 март 2015 15:18

  • 2732
  • 2
Слепец и мъж без ръце посадиха 10 000 дръвчета
©

Силният дух прави чудеса дори когато тялото е осакатено. Това доказаха двама японци, които въпреки своите физически недъзи извършиха истински героизъм и засадиха 10 000 дръвчета в провинция Хебей. Това нямаше да е толкова впечатляващо, ако Дзя Хайся не беше сляп, а Дзя Уънци не беше с две ампутирани ръце.

Хайся и Уънци се запознали през 2001 г., когато били отчаяни, че не могат да си намерят работа заради недъзите си. 53-годишният Хайся бил роден със заболяване на очите, заради което от малък не виждал с лявото око. През 2000 г. обаче той претърпял трудова злополука, заради която загубил зрението си и на дясното око. Уънци пък загубил двете си ръце при инцидент, когато бил едва 3-годишен, пише "Новинар".

Въпреки тежката си съдба обаче трябвало по някакъв начин да изкарват прехраната си, затова им хрумнало, че могат да обединят усилията си, а и да направят нещо полезно за обществото и бъдещите поколения. Успели да уговорят местните власти да залесят поречието на реката срещу скромно заплащане.

Така започнали да садят дръвчета, като Уънци избирал точните места за поставяне на фиданките и направлявал приятеля си. Незрящият Хайся пък копаел дупките и поставял дръвчетата. Все пак партньорът му помагал и физически с каквото може, като успява с крак да полее фиданките или пък да подпре нещо.

Налагало се понякога да пренася слепия си приятел на гръб през бързата река, за да стигнат до другия бряг. С времето двамата толкова се сработили, че вече вършат задълженията си като един човек без проблем.

Така за последните десет години двамата успели да засадят 10 000 дръвчета, които бавно се превръщат в красива гора край реката и правят мястото приятно за разходка.

Доволните общинари се смилили над бедните, но трудещи се упорито китайци и им разрешили да ползват общинско жилище, без да плащат наем.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2732 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Иван

2015.03.19 | 13:40

1
"Това доказаха двама японци" и Доволните общинари се смилили над бедните, но трудещи се упорито китайци" нещо не разбрах тези Японци или Китайци са ?!?!?!

2015.03.19 | 13:40

2
хибриди са явно ....залесители хибриди :D

Добави коментар

Водещи новини