Деца със специални потребности засаждат дървета

  • 12 април 2013 09:37

  • 3027
  • 0
Деца със специални потребности засаждат дървета
©

Деца от град Елена със специални образователни потребности се включиха в инициативата "Аз подкрепям възстановяването на великата българска дъбова гора". Те посадиха дръвчета в местността Калето във възрожденския град. Участието на децата в залесяването цели да повиши екологичната им култура и да възпита у тях любов към природата.

Засаждането на дръвчета може да бъде изключително забавна игра изпълнена с много ентусиазъм и смях - доказаха го възпитаниците на Дневния център за деца с увреждания в град Елена. След първата засадена фиданка те вече бяха готови да дават уроци по залесяване.

"Вземаме дръвчето, слагаме го, после го заравяме дупката правим, заравяме го след това и забиваме колчето и го връзваме", сподели Ивелин Иванов.

Срещите с природата са част от ежедневието на децата. Но за първи път те станаха част от магията която превръща една крехка фиданка в красиво и голямо дърво, разказва БНТ.

"Щастливи са, радват се. За тях това е нещо ново. Децата го учат, но едно е да излязат на поляната и да си го направят, друго е в класната стая да им обясниш какво е дърво, как се засажда дърво, какво трябва да се направи", разказва специалният педагог Роси Тодорова.

С акцията по залесяване децата помогнаха не само на природата и всички нас, но и на самите себе си.

"Трудотерапията е основно при тези деца, които са с умерена и тежка степен на интелектуална недостатъчност. И абсолютно развива не само мислене, но и фина моторика, трудови умения, компетенции", сподели Тодорова.

След като успяха за половин час да засадят петнайсетина дъба и така да поработят върху личностното си израстване, деца се отдадоха на заслужен отдих.

Последвайте канала на

3027 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини