Ръцете предават важни биологични послания

  • 12 март 2015 12:17

  • 2812
  • 0
Ръцете предават важни биологични послания
©

Сътрудници от Института за естествени науки „Хаим Вайцман” в Реховот направиха неочаквано откритие. Доказаха, че докато хората се ръкуват, те обменят не само болестотворни бактерии и зарази, а важна биологична информация, която се транспортира от химически сигнали.

На практика това е начинът човек „да подуши” непознатия – нещо обичайно за животните, които осъществяват първи контакт и се опознават, обяснява проф. Ноам Собел, ръководител на проучването, пише в. "Монитор".

Учените направили експеримент с 300 доброволци. Всеки от тях се представял на ръководителя на изследването, като се ръкувал с него, а след това го отделяли в друга стая. Там през цялото време го следяла скрита камера на принципа на биг брадър. А специално разработена компютърна програма създала модел на движението на ръцете. Така станало ясно, че след ръкуване хората несъзнателно вдигат длани и ги подушват. Правят го няколко пъти инстинктивно, без реално да си дават сметка затова.

Учените установили още, че при ръкостискане с представител на същия пол хората два пъти по-често подушват дясната ръка. При здрависване с представител на противоположния пол, те подушват много по-често другата ръка, която не участва в ръкостискането. Защо? Израелските учени обясняват това поведение с подсъзнателното желание да сравняваме собствената си телесна миризма с тази на другите. Това е едно от възможните тълкувания на поведението.

А тези, които били в очакване на някаква вест пък, държали ръцете си близо до устата в една четвърт от времето, през което чакали съобщението на новини.

Пипането на носа след физически контакт вероятно е свързано с нуждата да се подушат химическите сигнали на непознатия, коментират учените.

Заради експеримента част от участниците, с които ръководителите на проучването се ръкували, носили латексови ръкавици. След като взели проби от вътрешността им и ги изследвали, учените открили по тях следи от палмитинова киселина, която влиза в състава на много растителни и животински мазнини.

Обикновено някои животни отделят това вещество в процеса на общуване. С нея си служат, за да предават най-често кучета и плъхове.

Така екипът учени доказа, че и хората докато се ръкуват, подават химически сигнали и обменят важна биологична информация . Каква е тя – тепърва предстои да бъде провери. Това ще бъде задачата на бъдещи изследвания.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2812 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини